Kenevo protézisrendszer

Fókuszban a biztonság


Előnyök

Biztonságos leülés

A Kenevo automatikusan érzékeli, ha a protézis használó le szeretne ülni, és ehhez megfelelő alátámasztást nyújt. A mozdulat végig kontrollált marad, mert a térdízület is lassan hajlik be. Ez a funkció biztonságossá teszi a Kenevo protézist. Leülés közben a páciens a kezével a székre vagy a botjára támaszkodhat.

Biztonságos felállás

Felállás közben testsúlyát ráhelyezheti a Kenevo protézisre. Ha közben egy pillanatra meg kell pihennie, az sem jelent problémát – a rendszer azonnal reagál, és a térd hajlított állapotában is megengedi a mozdulatsor megszakítását. Ez a funkció az egyensúlyt és a stabilitást szolgálja.

Maximális biztonság

Botlásveszélyt jelentő küszöbök, szőnyeg végek, vagy burkolathibák nem jelentenek többé problémát. A „Stumble Recovery Plus” botlásgátló funkciónak köszönhetően a Kenevo érzékeli, ha használója megbotlik és fennáll az elesés veszélye. Ilyenkor a térdízület azonnal átvált nagy ellenállású hajlítási módba, fokozatosan lassítva a mozdulatot.

Kerekesszékes funkció

A Kenevo a kerekesszékben történő ülést is segíti. A térdízület egyetlen kézmozdulattal rögzíthető az enyhén hajlított pozíció és a majdnem teljesen kinyújtott láb között. Ezzel megakadályozza, hogy a protézis menet közben beakadjon a talajba.

Stabil állás funkció

A kiválasztott aktivitási módtól függetlenül a Kenevo a lehető legbiztonságosabb állást teszi lehetővé. „A” és „B” aktivitási módokban a zárt állásfázis garantálja a biztonságot. A dinamikusabb „C” aktivitási módban a stabil állást az intuitív állásfunkció biztosítja, akár hajlított térddel is.

Egyedülálló lengésfázis-indítás

A lengésfázis a járásnak az a része, amikor a protézis átlendül, miközben a másik láb saroktól lábujjig végiggördül a talajon. „B” és „C” aktivitási módban a lengésfázis még kis lépések és változó terhelés (pl. járóbot használata) esetén is megbízhatóan elindul. Ha nagyon lassan jár, akkor is lesz elegendő hely a talaj fölött a protézis átlendülése közben. Mindez megnyugtató biztonságot nyújt.

Aktivitási módok

A Kenevo háromféle aktivitási móddal rendelkezik, amely tökéletesen alkalmazkodó-képessé teszi a protézist, képes követni használója igényeit és fejlődési képességét, például a rehabilitáció során. A megfelelő aktivitási módot minden esetben az ortopédiai műszerész állítja be.

„A” mód: Rögzített mód

„A” módban a térdízület rögzített helyzetű és nem indít lengésfázist. Ilyenkor a Kenevo maximális biztonságot nyújt, és nem engedi a váratlan mozdulatokat.

A rögzített mód azoknak a pácienseknek megfelelő, akik csupán kismértékben tudják kontrollálni végtagjukat, rendszerint csak rövid távolságokat tesznek meg, és többnyire ülnek.

„B” mód: Félig rögzített mód, hajlítás nélkül az állásfázisban

„B” módban az ízület rögzített a teljes állásfázis során. A rögzítés akkor old ki, amikor a páciens elindítja a végtag lendítőmozdulatát a lengésfázishoz. Ez nagyrészt független a járásmódtól, továbbá attól is, hogy használ-e egyéb járássegítőket. A Kenevo mindig a megfelelő időben indítja el a lengésfázist.

Ez az aktivitási mód főként olyankor hasznos, ha a páciens közepes mértékben képes kontrollálni a végtagját, vagy rövid távon, lassan gyalogol.

„B+” mód: Félig rögzített mód, hajlítással az állásfázisban

Ez a mód a „B” módhoz hasonló azzal a kiegészítéssel, hogy a sarok leérkezésekor akár 10 fokos hajlítás történik állásfázisban. Kevésbé műszaki nyelven megfogalmazva azt jelenti, hogy ebben a módban enyhe lejtőn is járhat. Amint a sarok talajt ér, a térd enyhén meghajlik. Ennek köszönhetően a mozdulat természetesebbnek hat.

Ez az aktivitási mód akkor megfelelő, ha a páciens már annyira magabiztos a protézis használatában, hogy képes a hajlítással végzett állásfázissal való járásra.

„C” mód: Yielding mód

Yielding módban természetesebb járás érhető el anélkül, hogy csökkenne a biztonság. A többi aktivitási móddal összehasonlítva „C” módban az állásfázis nem rögzített, hanem erősen csillapított. Ezáltal a protézis nemcsak vízszintes talajon, hanem lejtőn és lépcsőn is segíti a járást. A lengésfázis korábban is indítható, ami dinamikusabb mozdulatokat eredményez.

A „C” aktivitási mód akkor választható, ha a páciens legalább közepes mértékben tudja kontrollálni a végtagját, képes végrehajtani különféle mindennapi teendőket, és hosszabb sétákra is képes.

Letölthető anyagok

Kenevo

Termékinformáció pácienseknek

Korai rehabilitáció Kenevo térdízülettel

Tájékoztató anyag