Genium – Bionikus protézisrendszer

A mozgás új világaElőnyök

Lépcsőzés és akadályok leküzdése Geniummal

Lépcsőzés és akadályok leküzdése

Ezek a funkciók egyedülállóak a protézisek világában. Lehetővé teszik a váltott lábbal végzett lépcsőzést - akár kompenzáló mozdulatok nélkül. Intuitív módon, mozgás közben, természetesen. Ezzel a más térdízületekben nem elérhető funkcióval könnyen átléphet útpadkát, vagy kisebb otthoni akadályokat.

Egyénileg programozott öt MyModes üzemmód

MyModes üzemmódok

A mindennapi élet követelményeihez használhatja a Genium alap üzemmódját. Különleges helyzetekhez akár öt különböző MyModes üzemmódot is programozhat egyénileg. Kerékpározni szeretne? Ortopédiai műszerésze pontosan beállítja azt a térdhajlásszöget, amelyre szüksége lesz a tevékenység során. A Cockpit alkalmazással egyszerűen átválthat az előzetesen beprogramozott üzemmódra.

Állás akár lejtőn is

Állás lejtőn is

A Genium érzékeli, amikor használója nyugalmi helyzetben terheli és stabil állást biztosít. Ennek köszönhetően akár lejtőn vagy egyenetlen talajon is képes a felhasználó egyenletesen eloszlatni testsúlyát, kiegyensúlyozott módon terhelve ízületeit, anélkül hogy elindítaná a következő lépést.

Előny a kétoldali protézist használók számára

Előny a kétoldali protézist használók számára

A Genium fejlesztésekor nagy figyelmet fordítottunk a kétoldali combamputáltak igényeinek. Kifejlesztettünk olyan megoldásokat, amelyek megfelelnek a nagyobb stabilitás és biztonság iránti elvárásaiknak. Egy példa erre a tudatos állófunkció. Ilyenkor a páciens szándékosan kezdeményezi a természetes állófunkciót, és befejezni is egy jól megkülönböztethető mozdulattal fejezi be, például tehermentesíti vagy kissé kinyújtja a protézist.

Cockpit alkalmazás

Egyszerű szabályozás mozgás közben: Cockpit alkalmazás

Android eszközökre készült új Cockpit alkalmazás segítségével egyszerűen tudja beállítani a térdízületet, engedélyezni és módosítani funkciókat, mint például az ülő funkció. Az alkalmazás további információkat is megjelenít, például az akkumulátor töltöttségi szintjét. Opcionális kiegészítőként természetesen távirányító is rendelkezésre áll.

Okos energiagazdálkodás

Gazdaságos energiafelhasználás

Az új Genium akkumulátorának átlagos teljesítménye öt nap. A gazdaságos energiafelhasználás érdekében a térdízület ülőfunkciója azonnal aktiválódik a leülés kezdetekor. A Genium ilyenkor szabadon lengő állapotra kapcsol. Ha a Genium funkcióit nem használják, például hosszan tartó ülés során, vagy ha leveszik a protézist, beállítható az alvó (Deep Sleep) üzemmód.

Némítás Néma üzemmóddal

Némítás Néma üzemmóddal

Előfordulhatnak olyan szituációk, amikor a hanggal vagy rezgéssel való visszajelzés zavaró lehet – például moziban, színházban, előadás közben vagy otthon. A Cockpit alkalmazáson vagy a távirányítón keresztül aktiválhatja a Néma (Mute) üzemmódot. Ennek az üzemmódnak a bekapcsolása nem módosítja a térdízület alapvető funkcióit.

Időjárásálló

Időjárásálló kivitel

A Genium kialakítása ellenáll az időjárás viszontagságainak, védett a felfröccsenő víz ellen. Ennek köszönhetően egy nyári zápor séta közben nem jelenthet problémát – nincs akadálya az aktív életmódnak. Még egy tulajdonság a kompromisszummentes használat érdekében.

Funkcionális kozmetika a Genium térdízülethez

Funkcionális kozmetika

A funkcionális kozmetika lehetővé teszi a láb természetes megjelenését és védelmet is nyújt a protézis számára. Bővebb információért érdeklődjön ortopédiai műszerészénél vagy kattintson az alábbi linkre:Funkcionális kozmetika.

Működés

Optimalizált fiziológiás járás OPG

Továbbfejlesztett fiziológiás járás - OPG

A Genium élethűen utánozza a természetes járást, legyen szó kényelmes sétáról a városban, vagy futásról a busz után. Ezt a fejlett technológiát optimalizált fiziológiás járásnak hívjuk. Óriási szabadságot jelent a mindennapi életben, munkában és szabadidőben egyaránt. Lépésről lépésre, az aktív élet érdekében.

(1) Előhajlítás

A térdízület hajlított helyzetben van, amikor a sarok a földre érkezik, ugyanúgy, ahogy a természetes járás során. Ezt az elektronika automatikusan vezérli. A felhasználóknak kevesebb erőre van szüksége a lépés indításához, mivel a protézisláb gyorsabban érintkezik teljes felületén a talajjal.

(2) Adaptív vezérlés

A protézisláb és a talaj közti teljes felületű érintkezés során a rendszer intelligensen, vagyis a protézisre ható erőktől függően szabályozza a térd hajlítását. Biztonságosan járhat hegyekben, egyenetlen terepen és lejtőn, kevésbé kell figyelnie a protézisre, és ösztönösen tudja használni. A flexiós csillapítás csökkenti az ízületekre ható erőket, a kompenzáló mozgásokat, így minimalizálja a későbbi ortopédiai problémákat is.

(3) Dinamikus stabilitásvezérlés (DSC)

Ez a szabadalmaztatott módszer hivatott az összes mozgási szituáció megfigyelésére. A rendszer hat különböző paramétert rögzít folyamatosan annak érdekében, hogy meghatározza az optimális átváltási pontot az állás- és lengésfázis között. Így a protézis mindig az adott szituációnak megfelelően működik, figyelembe véve a felhasználó és környezete folyamatosan változó adottságait. Ez szavatolja a nagyobb biztonságot a protézisviselő számára hátrafelé járáskor vagy hosszantartó állás során.

(4) Adaptív lengésfázis-vezérlés

A Genium protézisrendszerrel való járás megközelíti a természetes járásképet. Az alsó lábszár mozgása és a térdízület hajlításának mértéke teljes összhangban van a járás pillanatnyi helyzetével. Minimálisra csökken a botlás és elesés veszélye. A lengésfázis elegendő távolságot biztosít a talajtól még lejtőn is. A lépésváltozatok száma korlátlan, legyen szó akár rövid, akár hosszú lépésekről, akár lassú, gyors vagy szabálytalan járássebességről. A rendszer még a megfelelő cipőtalphoz és ruházathoz is intelligensen alkalmazkodik.

Járástechnikai tréning

A protézis pontosan annyira jó, amennyire a felhasználó ki tudja használni a benne rejlő képességeket. A Genium innovatív térdízület, amely számos új funkcióval rendelkezik. Ezeket a funkciókat meg kell tanulni és nap mint nap gyakorolni kell az ösztönös és természetes használat érdekében.

A Genium járástréninggel az Ottobock kialakított egy olyan oktatóprogramot, amely részletes instrukciókkal látja el a gyógytornászokat, műszerészeket és felhasználókat a hatékony protézishasználat érdekében. A programot rövid, érthető videók illusztrálják. A tréning alapja többek között a hátrafelé járás, lépcsőzés lefelé, akadályok átlépése, a Genium állófunkciója, az ülés Genium protézissel, lépcsőzés felfelé váltott lépésekkel és még sok egyéb. Számos gyakorlatot választottunk, hogy növeljük a felhasználók biztonságérzetét és bizalmát a Genium használatában a kezdetektől fogva.

Letölthető anyagok

Genium

Termékinformáció