Tájékoztató alsóvégtag amputáltak és a családtagjaik számára

A következő oldalakon bőséges információt talál arról, mit várhat az amputáció előtt és után.

A teljes folyamatnak - az operációtól a rehabilitációig, a protézissel való ellátásig - legfontosabb célja a mobilitás helyreállítása.Az egész kezelésének - az operációtól a rehabilitációig, a protézis felillesztéséig - legfontosabb eredménye lesz a mobilitás helyreállítása.

A rehabilitációs team tagjai (kezelőorvos, gyógytornász, ortopédiai műszerész és természetesen a páciens és hozzátartozói) segítenek abban, hogy az amputáltak a lehetőségekhez mérten lemondások nélküli önálló életet élhessenek. A rehabilitáció hosszú folyamat, amelyet sokféle tényező befolyásolhat.

Rehabilitációra vonatkozó ajánlásainkat az alábbiakban találja. Természetesen ezek csak ajánlások, és a rehabilitációs team utasításai mindig elsőbbséget élveznek.


Amputáció


Amputációs szint

Mit jelent az amputációs szint?

Az amputációs szint megmutatja, milyen magasságban történik az adott végtagon a sebészeti beavatkozás.

Az amputációs szintet a sebész határozza meg az operáció előtt vagy alatt.

A leggyakoribb amputációs szintek:

  • Lábamputáció
  • Transztibiális amputáció (TT)
  • Térd-exartikuláció (KE)
  • Transzfemorális amputáció (TF)
  • Csípő-exartikuláció (HE)
  • Hemipelvektómia

Amputáció után

Operációt követően az Ön felépülése és a végtagcsonk gyógyulása a legfontosabb feladat. Ez az előfeltétele annak, hogy minél hamarabb megkezdődhessen a rehabilitáció, és Ön művégtagot kaphasson.


A rajz megmutatja a helyes sebkötözést

Megfelelő pozícionálás

Közvetlenül a műtét után, valószínűleg nem lesz képes hosszabb ideig mozdulatlanul feküdni, vagy segítség nélkül az ágyban a másik oldalára fordulni. A nővérek segítenek majd abban, hogy naponta többször helyzetet tudjon változtatni. A helyzetváltoztatás azért lényeges, hogy megtalálja a legkevésbé fájdalmas pozíciót, és megakadályozza a felfekvések kialakulását. A helyes testhelyzet megtalálásával megelőzhető az ún. flexiós kontraktúra kialakulása (a csípő vagy a térd mozgásterjedelmének beszűkülése) is, amely nagyon megnehezítheti a rehabilitációt.

Kompressziós terápia

Kompressziós terápia

A kompressziós terápia célja, hogy enyhítse az ödémát, és előkészítse a csonkot az első protézis viselésére. A kompressziós terápiától várhatjuk, hogy jelentősen csökken a duzzanat, csillapodik a fájdalom, és mivel a csonk állandó nyomás alá kerül, felkészül a protézistok viselésére.

A kompressziós terápia több fajta technikával is elvégezhető: A csonkot be lehet fáslizni rugalmas pólyával (fáslival), viselhet kompressziós csonkharisnyát, vagy előre gyártott szilikon linert.

A rajz megmutatja a fáslizás helyes módját

Fáslizás

A sebkezelés ideje alatt kompressziós fáslit alkalmaznak, amelyet speciális módon tekernek körbe. Az operációt követő első pár napban vagy héten az osztályos nővér vagy gyógytornász fáslizza majd be a csonkját. A rugalmas pólyával végzett, helyesen megválasztott kompressziót az amputációs szint igényeinek megfelelően lehet kialakítani.

Kompressziós kötéssel napról napra vagy akár napszakonként is lehet szabályozni a kompresszió mértékét. A felhelyezés megfelelő tapasztalatot és gyakorlatot igényel, ezért érdemes szakemberre bízni, illetve kérje meg gyógytornászát, hogy tanítsa meg a helyes fáslizási technikára. Fontos, hogy a kötés soha ne legyen annyira szoros, hogy fájdalmat okozzon.

Ügyelni kell a fásli megfelelő tisztántartása is. Tekintve, hogy a fásli az izzadságot is magába szívja, ajánlott a fáslit naponta enyhe finom mosószeres vagy szappanos vízben kimosni. A fáslit tekerje bele egy törülközőbe, amely a víz nagy részét felszívja, majd ezt követően terítse ki száradni vízszintes helyzetben. Ne lógassa a fáslit szárítás közben, mert így elveszítheti rugalmasságát.

Mindaddig viselnie kell a kompressziós fáslit, amíg a csonk teljesen meg nem gyógyul. Csak akkor aludjon fásli nélkül éjszaka, ha a gyógyulási időszak befejeződött, de akkor is csak azután, hogy megbeszélte kezelőorvosával, ortopédiai műszerészével vagy a gyógytornászával. Mindazonáltal, továbbra is alkalmaznia kell a kompressziós terápiát, ha másnap reggel duzzanatot észlel a csonkon.

A rajz megmutatja a liner kompressziót

Kompressziós harisnya

Fásli helyett használhat kompressziós csonkharisnyát is. A csonkharisnya szintén rugalmas anyagból készül, és több méretben kapható. Amennyiben a szokványos méretek nem megfelelőek, a kompressziós harisnyákat egyedi méretben is el tudják készíteni. A rugalmas pólyához hasonlóan, a csonkharisnyát is ajánlott naponta kimosni, majd a rugalmasság megőrzése érdekében vízszintes helyzetben hagyni megszáradni.

A kompressziós harisnya nagy előnye, hogy könnyű a felhelyezése és a levétele. A rugalmas pólyánál ügyelni kell arra, hogy a fásli szorítása a csonkvégtől felfelé fokozatosan gyengüljön és kúpos formát alakítson ki, a csonkharisnyák speciális szövésének köszönhetően nincs szükség külön odafigyelésre. Használatuk jóval egyszerűbb.

A rajz megmutatja, hogy kell felvenni a linert

Szilikon linerek

Kompressziós kötés helyett a kompresszió biztosítására szilikon liner is használható, ami gyors és praktikus megoldást kínál. A kompressziós csonkharisnyákhoz hasonlóan a szilikon linerek is kaphatók a szokványos méretekben, de lehetőség van egyedi méretre történő kialakításra is. A liner egyenletes nyomást gyakorol a csonkra és megfelelően formázza azt. További előnye, hogy a rugalmas, bőrbarát szilikon anyag a heget puhán és rugalmasan tartja.

A liner felhelyezéséhez a legjobb módszer, ha először kifordítja, majd egyenletesen felgörgeti a csonkra. Ahhoz, hogy a nyomás egyenletes legyen, első lépésként meg kell győződni arról, hogy nem szorult levegő a csonk és a liner közé. Előfordulhat, hogy kezdetben a liner alatt fokozott izzadást tapasztal. Ez a probléma a későbbi viselés során fokozatosan enyhülni fog.

Az esetleges bőrirritációt megelőzendő a linert naponta meg kell tisztítani. Használjon Ottobock Derma Prevent krémet ott, ahol a liner széle a bőrrel érintkezik, Fokozott izzadás esetén a linert naponta többször is megtisztíthatja speciális antibakteriális hatású tisztítószerrel. Kérje meg az ortopédiai műszerészét, hogy pontosan magyarázza el a liner tisztítására és karbantartására vonatkozó tudnivalókat, és kövesse a használati utasításban foglaltakat.

A rajz megmutatja a csonk bőrének helyes gondozását

A csonk megfelelő gondozása

Mindig kérje ki kezelőorvosa tanácsát a csonk megfelelő ápolásával kapcsolatban. A csonk higiéniájára a sebgyógyulás után is ügyelni kell. A csonkot langyos és antiszeptikus bőrbarát szappannal naponta meg kell mosni. Az Ottobock bőrápoló termékeivel egyszerű a bőrápolás, mert ezeket a termékeket kifejezetten a csonk bőrének ellátására fejlesztették ki. A Derma Clean speciális oldattal naponta tisztítsuk meg a bőrt, majd az erősen igénybe vett bőrön nagy felületen kenjük szét a Derma Repair speciális bőrápolót. A Derma Prevent ápolószer védőfilmként burkolja be a bőrt, vékony rétegben kenjük fel a bőrre lehetőleg még a protézis felvétele előtt.

Az amputált végtag bőre a műtétet követően gyakran érzékeny. Ez több módszerrel csökkenthető: Puha kefével vagy rücskös felületű masszázslabdával dörzsölje át, vagy finoman ütögesse az érzékeny bőrfelületet. A csonkot érdes törölközővel vagy mosdókesztyűvel is dörzsölgetheti. A csonk gondozásakor ellenőrizze, nincsenek-e sérülések, felfekvések vagy hólyagok a csonkon. Nagyon fontos, hogy ezeket minden esetben kezelje, mutassa meg kezelőorvosának. Tükör segítségével ellenőrizze a csonk hátsó részét is.

Ne feledje, hogy a művégtag felhelyezése reggel, fürdés után általában nehezebb a szokottnál, hiszen a meleg víz hatására a csonkon a bőr megduzzad.

Letölthető anyagok

Terápiás útmutató

Alsóvégtag amputáltaknak

Páciens tájékoztató

Comb amputáltaknak

Páciens tájékoztató

Lábszár amputáltaknak