A protézislábakról

Térd fölötti amputáción átesett embereknek térdízülettel rendelkező protézisrendszerre van szüksége. Lábszár magasságában történt amputáció esetén megfelelő tokrendszerre és protézislábra van szükség. A szakemberek a kényelem növelése érdekében különböző tokrendszereket használnak, hogy a protézis komfortérzetét és teljesítményét megnöveljék. Protézislábra minden amputáltnak szüksége van!

A protézis használatra szoruló emberek számára az új technológiák ajtót nyitnak a legújabb ellátási lehetőségekre és az egyre aktívabb életmódra. A protézislábak széles választékába beletartoznak az anatómiai láb dinamikus működését szimuláló eszközök, amelyek segíthetnek a természetesebb járáskép elérésében. Már kifejezetten futásra tervezett protézislábak is elérhetőek kínálatunkban.


A protézislábakról

Alapok

A protézisláb megtervezése és megalkotása nagy kihívást jelent. Nehéz reprodukálni azt a komplex rendszert, amit a láb és boka egysége alkot. Ideális helyzetben a protézisláb könnyű, elősegítve ezzel a teljes lábprotézis optimális súlyának elérését. Ha a lábegység túl nehéz, hatással lesz a tokrendszer működésére és megváltoztatja azt.

Egy jó protézisláb erős felépítésű, hogy ellenálljon a torziós behatásoknak és terhelésnek járás közben. A protézisláb mérete is meghatározó, mert helyet kell hagyni a kozmetikai borításnak. A protézisláb legyen tehát könnyű, erős, kicsi, ellenálló és funkcionális.

Régi rendszerekben mindig fából készült mag alkotta a szerkezet alapját. Meglepő, de ezt a felépítést még ma is használják az ún. SACH protézislábaknál, mivel alacsony aktivitású páciensek számára biztonságos megoldást nyújt. A SACH protézislábak belső váza merev anyagú (fa vagy műanyag), melyet speciális habokkal és kozmetikával borítanak.

Manapság a magasabb funkciójú protézislábakat kozmetikai borítással látják el. A kozmetikai borítás, amely körbefogja és védi a belső szerkezetet, kettős célt szolgál:

 • Elősegíti, hogy a protézisláb természetes megjelenésű legyen.
 • Tökéletes illeszkedést biztosít a cipőben.

Protézisláb

A protézislábak - a kozmetikai borításon belül - nagyon különböző lehetnek. A protézislábakat úgy tervezik, hogy megfeleljenek a felhasználó aktivitási fokának és életmódjának. Néhány kiegészítő információ, mely megkönnyíti a választást:

Alapanyagok: A protézisláb szerkezetének anyaga aktivitási szintenként más és más. Fa, műanyag és hab azokban a lábakban található, melyek alacsony aktivitású, biztonságra törekvő páciensek számára készülnek. A karbonszálas protézislábak könnyű súlyuk mellett, energia-elnyelő és visszaadó funkcióval rendelkeznek.

Kényelem: A protézislábnak kellő kényelmet is biztosítania kell az aktivitási szint megtartásához és fejlesztéséhez.

Funkció: A protézislábak különböző aktivitási szintekhez lettek kialakítva. Azok számára, akiknek problémát jelent a járás, a legfontosabb az esztétikai szempont. Az aktív felhasználóknál a protézislábnak utánoznia kell az egészséges láb funkcióit járás közben. Ekkor szükség lehet ütéscsillapító, egyenetlen talajviszonyokhoz alkalmazkodó, harmonikus átgördülést biztosító, de kellően stabil véghelyzetekkel rendelkező protézislábra.

Többtengelyes mozgás: Egyes protézislábak megpróbálják visszaadni a bokaízület nyújtotta többtengelyes mozgást. A többtengelyes rendszer képes visszaadni a sarokra lépés és átgördülés természetes érzését amellett, hogy engedi a páciens számára a boka területén létrejövő torziós mozgásokat. Ezekkel a képességekkel az egyenetlen talajon történő járás sokkal biztonságosabbá és kényelmesebbé válik.

Energia raktározás: A karbonszálas szerkezettel rendelkező protézislábak képesek elraktározni a járás közben kialakuló energiát, és rugóként kellő időben visszaadni azt. Vannak típusok, amelyeket két rugóval alakítottak ki: egy a sarok részen és a másik az előlábon. Az ilyen szerkezetű protézislábakat gyorsabb járáshoz, futáshoz, hegymászáshoz vagy a még nagyobb biztonság eléréséhez ajánljuk.

A megfelelő protézisláb

Az optimális protézisláb kiválasztásához, vegye figyelembe:

Amputációs szinteknél alkalmazott megoldások

Ha az amputációk követően megmaradtak a láb bizonyos részei, akkor olyan egyedileg formázott lábrészt ajánlunk, amely tökéletesen illeszkedik a csonkhoz és cipőben is használható. Symes, Chopart, Pirogoff vagy Boyd amputációt követően az erre kialakított, alacsony beépítési magasságú protézislábakra van szükség. Ha térdízület alatt, lábszár magasságában történik az amputáció, sok lehetőség közül választhatunk. Ilyenkor szem előtt kell tartani, hogy minél magasabban történt a sebészeti beavatkozás, annál több a funkcióvesztés. Ebben az esetben a többtengelyes protézislábak nyújthatják a legjobb megoldást.

Aktivitási szintek

Egy aktivitási skála segítségével a gyártók kategóriába sorolják termékeiket. A páciens aktivitásához leginkább illeszkedő művégtag segíti a mozgáskészség és az életminőség fejlesztését. A nem megfelelő típusú protézis választása azonban, ronthatja és lassíthatja a járást és az egyensúlyt. Az aktivitási szint meghatározásához az alábbiakban talál néhány alapinformációt. Amennyiben két szint közül nem tudja eldönteni, melyikbe tartozik minden kétséget kizáróan, akkor érdemes olyan megoldásban gondolkodnia, amelyet pont az ilyen átmeneti állapotra terveztek.

0-ás aktivitási szint

Ha a páciens járásképtelen, de a természetes megjelenés érdekében szüksége van protézisre. Ezek a termékek nem segítik a járást, teherviselésre nem alkalmasak és nem rendelkeznek speciális tulajdonságokkal.

1-es aktivitási szint

Ha a páciens számára a legfontosabb a stabilitás és az egyensúlyi helyzetek megtartása (állás, ülés). Pár biztonságos lépésre képes lesz használni protézisét sík felszínű talajon. Ezen termékek legfontosabb tulajdonsága a biztonságot segítő belső szerkezet:

 • Könnyű súly
 • Biztonságos és stabil sarokérintés segítése az egyenletes terhelés fogadására
 • Térdhajlítás nélküli járás segítése

2-es aktivitási szint

Ha a páciens képes rövid ideig tartó lassú járásra, tárgyak átlépésére és akadályokat kikerülésére. A protézisláb fő tulajdonságai: a stabilitás, kényelem és egyenletes támasztás biztosítása járás közben.

További tulajdonságok:

 • Energiaelnyelés sarokra lépéskor
 • Harmonikus átgördülés járás közben
 • Könnyű a lépés megkezdése az állást követően
 • Többtengelyes, enyhén limitált funkciók az egyenetlen talajon való járáshoz

3-as aktivitási szint

Ha páciens különböző sebességgel képes járni, akár egyenetlen talajon is

Tulajdonságok:

 • Kényelmes és egyenletes átgördülés járás közben
 • Hatékony energiaraktározás
 • Képes egyenetlen talajhoz is alkalmazkodni.

4-es aktivitási szint

A legmagasabb aktivitási szint, amikor a páciens képes a folyamatos, megszakítás nélküli járásra, a protézis egész napos használatára, valamint rekreációs vagy hobbi sportolásra. Az ezen kategóriába tartozó protézisláb típusok, ellenállnak a torziós, kompressziós erőknek változó sebességű járás vagy futás közben. (egyéb esetekben akár vízálló tulajdonsággal is rendelkeznek)

Egész napos használathoz szükséges tulajdonságok:

 • Könnyű átgördülés járás során
 • Jó elrugaszkodási képesség
 • Kitűnő energiaraktározási képesség a szénszálas technológiának köszönhetően
 • Alkalmazkodó képesség egyenetlen talajviszonyokhoz

A páciens súlya:

A páciens súlyának meg kell felelnie a protézisen jelzett súlykorlátnak. Ellenkező esetben a protézisláb nem fog megfelelően működni.

Érdemes tudnia

A protézisrendszernek ki kell tölteni a csonk és talaj közötti teret. Fontos, hogy alacsony amputációs szint esetén csak az alacsony beépítési magassággal rendelkező típusok közül lehet választani.

Megfelelő borítás

A kozmetikai borítás több színárnyalatban rendelhető. Létezik osztott lábujjas kivitel is, hogy szandál, vagy flip-flop papucs viselése se jelentsen akadályt. Magas aktivitási szinthez tartozó termékek természethűbb megjelenést biztosítanak.

Ár:

Minél magasabb aktivitási szintnek felel meg a kiválasztott protézisláb, annál több elemből és speciálisan arra kifejlesztett anyagokból épül fel. Mielőtt végleges döntés születne megfelelő terméktípusról, érdemes utánajárni a finanszírozási lehetőségeknek.

Letölthető anyagok

Karbon protézislábak

Tájékoztató anyag