Protetikai alapfogalmak

Adapter


Az adapterek olyan protézis alkatrészek, amelyek összekötik a funkcionális alkatrészeket, mint például a térdízület és protézisláb.

Állásfázis


A járásciklusnak azon szakasza, amikor teljes testsúllyal a végtagra nehezedve állunk előre ill. hátra irányuló mozgás nélkül.

Csonkbehúzó zsák


Ez a nagyon hasznos harisnyaszerű behúzó zsák megkönnyíti a protézis felvételét. Közvetlenül a csonkra húzva segíti a tok tökéletes, pontos illeszkedését.

Forgatóadapter


Ez az adapter a tokhoz építve lehetővé teszi a tok alatt elhelyezkedő térdízület és protézisláb elforgatását akár 180 fokban is, így biztosítva a komfortos ülőhelyzetet, zoknik és cipők kényelmes felvételét, vagy akár a járművezetést. Sok szempontból megkönnyíti a hétköznapokat a combamputáltak számára.

Karbon protézisláb


A protézislábak leginnovatívabb változata. A karbon egy rendkívül könnyű, mégis teherbíró anyag, amely rendelkezik egy speciális energiatároló és visszaadó képességgel. Ezt az egyedülálló képességét kihasználva képesek a felhasználók harmonikusan és dinamikusan járni.

Kerettok


Egy belső lágytokból és egy külső laminált, merevtokból álló protézistok. A külső merevtok a hangsúlyos izmoknak és az érzékeny csontos felszíneknek megfelelő helyeken kivágott, így lehetőség van az érzékeny területek tehermentesítésére és az izmok működésének támogatására. A belső lágytok állás során kellő merevséget ad, viszont ülés közben ill. az ízületek mozgásakor megfelelően rugalmas az optimális komfort biztosítása érdekében.

Kompressziós csonkharisnya


A kompressziós csonkharisnya fő feladata az amputációt követően a keringés támogatása és a megfelelő csonkforma kialakítása, a csonk felkészítése az egésznapos protézis használatra. Egyenletes nyomást biztosít a csonk egész felszínén, így segítve annak gyógyulását, az ödémák, duzzanatok elkerülését. Használatával kiválthatjuk a rugalmas pólyák alkalmazását.

Lengésfázis


A járásciklusnak azon szakasza, amikor a láb előrelendül a lépés során.

Liner


A linerek speciális csonkharisnyák, amelyeknek fontos szerepe van a protézisviselők komfortérzetének megteremtésében. Kitöltik a tok és a csonk közötti helyet. Áthidalják a formai eltéréseket, puhán fogják körül a csonkot, ami így közvetlenül nem a kemény külső tokkal érintkezik. Típusától függően többfajta csatlakozási mód lehetséges a csonk és a protézis között.

Mikroprocesszor-vezérelt térdízület rendszer


A térdízület központi vezérlője (mikroprocesszor) különböző szenzorok segítségével határozza meg, hogy a páciens mely járásfázisban van. Folyamatos járás közben is azonnal igazodik az egyedi igényekhez, lehetővé teszi, hogy ne jelentsen gondot az állás, a járás váltakozó sebességgel, egyenletes vagy egyenetlen talajon.

Protézisláb


A protézisláb pótolja az elvesztett láb funkcióit. Az egyedi igényeknek megfelelően kiválasztott protézisláb típusától függően különböző speciális funkcióval rendelkezik. Alakja követi az anatómiai formát és a kozmetikai borításnak köszönhetően természetes megjelenést biztosít.

Térdgumi


A térdgumi biztosítja a stabil függesztést a vákuumtokkal rendelkező lábszár protézisek esetén. Minél jobban alkalmazkodik a felhasználó anatómiai adottságaihoz, annál jobban látja el feladatát. Belső szilikonos borítása gondoskodik az optimális tapadásról, külső elasztikus szövetborítása segíti a térdízület könnyű hajlítását.

Térdízületek


A mesterséges térdízületek szerepe az amputáció miatt elvesztett funkciók pótlása. Több típusa létezik a protézisekbe építhető térdízületeknek: az egyszerű működésű mechanikus záras ízülettől a mikroprocesszor által vezérelt, körülményekhez folyamatosan alkalmazkodó ízületekig. Az ideális térdízület az ortopédiai műszerésszel közösen kerül kiválasztásra a páciens aktivitásának, életkörülményeinek, rehabilitációs céljainak megfelelően.

Tok


A protézistok teremti meg a kapcsolatot a csonk és a protézis között, biztosítja az optimális tartást és a protézis jó illeszkedését. Meghatározó eleme a protézisnek, hiszen jelentős mértékben ettől függ a protézis kényelme. Mindig egyedi méretvétel alapján készül.

Torziós adapter


A torziós adapter egy olyan adapter, amely imitálva a bokaízület természetes mozgását, a protézisláb fölött elhelyezkedve engedi a test elfordulását, miközben a protézisláb egyhelyben marad.

Vákuum rendszer


A vákuum rendszer egy negatív nyomáson alapuló függesztési módszer, aminek köszönhetően vákuum jön létre a csonk és a tok között. A vákuum rendszer egy biztonságos, pontosabb illeszkedést biztosít a csonk és a tok között, így jobban kontrollálható protézishasználatot eredményez.

Aktivitási szintek


Az aktivitási szint jellemzi a páciens életvitelét, általános tevékenységeit és a jellemző protézis használatot. Befolyásolhatják: az egészségi állapot, életkörülmények, kórelőzmény. Többféle besorolási rendszer létezik az ortopédtechnikában, a megnevezésektől függetlenül az alábbi kategóriák alkotják a rendszerezés alapját:

Alacsony aktivitási szint


Rövidtávú helyváltoztatásra képes a páciens, beltérben protézisét biztonsággal használja segédeszközzel. Kültérben csak segítséggel közlekedik. Az ideális protézis számára: könnyen le- és felvehető, kis súlyú, egyszerűen használható, nem igényel nagy izomerőt.

Mérsékelt aktivitási szint


Kültérben és beltérben biztonsággal használja protézisét a páciens. Képes kisebb akadályokat is leküzdeni, ill. váltakozó járássebességgel közlekedni. Az ideális protézis számára: folyamatos és biztonságos illeszkedést biztosít és maximális kényelmet nyújt az egésznapos használat során.

Magas aktivitási szint

A páciens képes folyamatosan változtatni a járássebességét, egyenetlen talajviszonyokon is biztonsággal közlekedik, járás közben akadályokat is képes leküzdeni. A dinamikus járáshoz szükség van olyan alkatrészekre, amelyek képesek alkalmazkodni a folyamatosan változó környezethez és a páciens aktivitásához.