Mikroprocesszor vezérelt térdízületek

Combprotéziseinket olyan páciensek számára terveztük, akiket térd fölött amputáltak, és így hiányzik a térdízületük és alsó lábszáruk. A valóságban sokkal többre van szükségük, mint „csak” egy térdre. A protézisrendszerek moduláris felépítésűek. Protézislábból, térdízületből, protézistokból, valamint adapterekből és összekötő elemekből épülnek fel. A moduláris felépítésnek köszönhetően az egyes szerkezeti elemeket a páciens szükségleteihez egyedileg lehet adaptálni.

Általánosságban kétféle térdízület van: mikroprocesszor nélküli (vagy mechanikus) és mikroprocesszoros. Minden mechanikus térdízület egy vagy több tengelyes rendszert használ. A több tengelyes felépítésű ízület fokozza az aktív páciensek stabilitását.

A mikroprocesszorral rendelkező térdízületek szabályozása egy elektronikusan vezérelt hidraulikus rendszerrel történik. Ezeket a bonyolult térdízületeket úgy terveztük, hogy segítsenek a hatékonyabb járásban és a stabilabb testtartásban, amely sokkal közelebb áll a természetes járásmintához.


Hogyan működnek?

Minden mikroprocesszorral vezérelt térdízület rendszer rendelkezik szenzotokkal, akkumulátorral, kiszolgáló szoftverrel és vezérelt hidraulikával.

A térdízület központi vezérlője (mikroprocesszor) vezérli a hidraulikus folyadék áramlását. Ugyanez a rendszer érzékeli különböző belső szenzorok segítségével, hogy a páciens mely járásfázisban van. Folyamatos járás közben is mindig az egyedi igényekhez igazodik a rendszer, amely lehetővé teszi, hogy ne jelentsen gondot a járás váltakozó sebességgel, egyenletes vagy egyenetlen talajon.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy mi szükség van kontrollált ellenállásra járás közben? Érdemes megismerni mi is történik járás közben.

Járásciklus

A járásciklust két fő részből: állás és lendítési szakaszból áll. Állásfázis során a talp érinti a talajt, a testsúly ráhelyeződik az adott lábra. A lendítési szakasz során a láb a levegőben előre lendül.

Amikor a láb a talajjal érintkezik a térdízületben többször kisebb hajlítások történnek. Ezek a hajlítások bár kismértékűek,védik a térdet a kificamodásától. Ezeket a hajlításokat az izmok hozzák létre és kontrollálják. Amikor lépünk és ráhelyezzük a testsúlyt a lábunkra, a térd kissé behajlik és a lengéscsillapítóhoz hasonlóan működik. Az izmok stabilizálják a térdet és átvezetik a test súlyát a lábra.

Járásciklus

Lendítési fázisban (amikor a láb előre lendül, hogy a lépést előkészítse) a térd újra hajlított helyzetben van, de ekkor nincs szükség erőteljes kontrollra és ellenállásra, mert a láb szabadon a levegőben van.

A mikroprocesszor vezérelt térdízület folyamatosan figyeli, mely lépésciklusban van és alkalmazkodik a protézisviselő egyedi igényeihez. Az alapbeállításokat az ortopédiai műszerész az első próba alkalmával a pácienshez igazítja.

Az Ottobock mikroprocesszor vezérelt térdízület rendszerei folyamatosan alkalmazkodnak a protézisviselő járássebességéhez. Mind a Genium, mind a C-Leg térdízületek rendelkeznek botlásgátló rendszerrel, amely érzékeli az elesés veszélyét és azonnal megemeli a rendszer ellenállását, hogy megakadályozza azt.

Főbb tények:

  • Az eleséstől való félelem miatt sok páciens megváltoztatja járásképét, és minden lépésnél zárva tartja a protézis térdízületét.
  • Az így kialakuló kompenzáló mozgások természetellenes terhelést okoznak mind az érintett, mind az ellenoldalon és a gerincen.
  • Amikor egy páciens megkapja első mikroprocesszor vezérelt combprotézisét, a gyógytornász egyéni járástréninget alakít ki számára. Azoknak, akik korábban, több éven át mechanikus térdízületet használtak, át kell szokniuk az új rendszerre, hogy elkerüljék a kompenzáló mozdulatokat.
  • Minden mikroprocesszor vezérelt térdízületnek van maximum terhelhetősége.

Mikroprocesszor vezérelt térdízületek

A világ vezető innovatív protetikai alkatrészeket gyártó cégeként, az Ottobock már közel két évtizedes tapasztalattal rendelkezik a mikroprocesszor vezérelt térdízületek gyártásában. 1997 óta több mint 60.000 ilyen mikroprocesszor vezérelt térdízület rendszert használnak szerte a világban. Az ilyen protézisekkel ellátott páciensek tapasztalatai és a klinikai kutatások eredményei együttesen segítik ezen térdízület rendszerek folyamatos fejlesztését.

Tudjon meg többet a C-Leg mikroprocesszor vezérelt térdízületről