A sikeres protézis ellátás a megfelelő protézisláb kiválasztásán is múlik.

Több, mint protézisláb. A biztonságérzet alapja.

Nincs protézis protézisláb nélkül. Akár térd alatti, akár térd feletti amputációról van szó, a viselt protézisláb minősége és teljesítménye jelentős mértékben meghatározza az egész protézis teljesítményét.

Az Ottobock széles protézisláb kínálatának köszönhetően biztosak vagyunk benne, hogy ortopédiai műszerészünk segítségével ki tudják választani a személyes igényeinek megfelelő protézislábat. Akár karbon alapanyagú, akár hagyományos protézislábakról van szó, az alapelv ugyanaz: megteremteni a felhasználó számára a biztonságérzetet. Protézislábakat tervezni felelősségteljes feladat. Amikor egy Ottobock protézislábat választ, biztos lehet benne, hogy minden termékünket nagy szakmai hozzáértéssel, a felhasználók igényeit és a legmagasabb minőségi elvárásokat szem előtt tartva terveztük.
Termékkínálatunk és a megfelelő protézisláb kiválasztásának folyamata

Minden felhasználó más, mások a szokásaik, a céljaik és az elvárásaik a protézissel szemben. Hogy valamennyi felhasználó egyedi igényeinek megfelelhessünk, többféle modellt többféle kivitelben is gyártunk. A fejlesztés soha nem áll meg: a technológiai fejlődés és a páciensektől kapott visszajelzések alapján folyamatosan új termékekkel lépünk a piacra.

Ezen az oldalon egyrészt alaposabban szeretnénk bemutatni protézisláb kínálatunkat, másrészt hasznos általános információkat gyűjtöttünk össze a protézislábainkról, beleértve a kiválasztási szempontokat és a gyakran felmerülő kérdéseket. Mindezen információk segítségével könnyen átláthatja, milyen szempontokat mérlegel az ortopédiai műszerész a protézisláb kiválasztása során. Minél tájékozottabb, annál jobban átlátja a lehetőségeit és felgyorsítja a protézis ellátás folyamatát.


Karbon protézislábaink

Terion K2. Biztonság minden lépésnél.

Alacsony és mérsékelt aktivitású, főként beltéren közlekedő páciensek számára terveztük, akik kültéri használat során segédeszközt is igénybe vesznek, illetve fontos számukra a megbízhatóság és a stabilitás.

Tovább

Trias. Könnyű és kényelmes járás.

Közepesen aktív páciensek számára terveztük, akik beltéri, illetve kültéri környezetben is használják protézisüket, és fontos számukra a kényelmes, gördülékeny járás a természetes járáskép elérésével.

Tovább

Taleo. Készen áll a mindennapokra.

Aktív felhasználók számára készült, akik változatos kültéri és beltéri környezetben használják protézisüket, és fontos számukra a dinamikus járás, az erőfeszítés nélküli gyaloglás bármilyen terepviszonyon.

Tovább

Triton. Az aktív élethez.

Magas aktivitású felhasználók számára, akik egész nap próbára teszik protézisüket, változatos kültéri környezetben mozognak, és az intenzív tevékenységekhez fontos számukra a kiemelkedő teljesítmény és irányíthatóság.

TovábbSportolásra tervezett protézislábaink

Challenger. Nyerő választás különböző sportágakhoz.

Rekreációs, illetve gyors irányváltással járó sporttevékenységekhez terveztük. Kiváló energia-visszaadó képességgel és magasfokú ütéscsillapítással támogatja a legkülönbözőbb sportokat űző felhasználókat. Akár mindennapi használatra is alkalmas protézisláb, így nem szükséges sportoláshoz külön protézisláb.

Tovább

Runner. Diktáld a tempót.

Azok számára készült, akik a profi atléták által használt futóprotézist szeretnének. Kifejezetten sportolásra alkalmas protézist igényel, amelyet a fejlesztés során a futósportokhoz optimalizáltak. Hatalmas energia-visszaadó képessége garantálja, hogy a legjobb teljesítményt érje el a futó. Kocogáshoz, spinthez, erdei vagy városi futáshoz is.

Tovább


Általános információ a protézislábakról

Az alapok

A protézisláb megtervezése és megalkotása nagy kihívást jelent. Nehéz reprodukálni azt a komplex rendszert, amit a láb és boka egysége alkot. Ideális helyzetben a protézisláb könnyű, elősegítve ezzel a teljes lábprotézis optimális súlyának elérését. Ha a lábegység túl nehéz, hatással lesz a tokrendszer működésére és megváltoztatja azt.

Egy jó protézisláb erős felépítésű, hogy ellenálljon a torziós behatásoknak és terhelésnek járás közben. A protézisláb mérete is meghatározó, mert helyet kell hagyni a kozmetikai borításnak. A protézisláb legyen tehát könnyű, erős, kicsi, ellenálló és funkcionális.

Régi rendszerekben mindig fából készült mag alkotta a szerkezet alapját. Meglepő, de ezt a felépítést még ma is használják az ún. SACH protézislábaknál, mivel alacsony aktivitású páciensek számára biztonságos megoldást nyújt. A SACH protézislábak belső váza merev anyagú (fa vagy műanyag), melyet speciális habokkal és kozmetikával borítanak.

Manapság a magasabb funkciójú protézislábakat kozmetikai borítással látják el. A kozmetikai borítás, amely körbefogja és védi a belső szerkezetet, kettős célt szolgál:

  • Elősegíti, hogy a protézisláb természetes megjelenésű legyen.
  • Tökéletes illeszkedést biztosít a cipőben.

A protézislábak - a kozmetikai borításon belül - nagyon különböző lehetnek. A protézislábakat úgy tervezik, hogy megfeleljenek a felhasználó aktivitásának és életmódjának. Néhány kiegészítő információ, mely megkönnyíti a választást:

Alapanyagok

A protézisláb szerkezetének anyaga aktivitási szintenként más és más. Fa, műanyag és hab azokban a lábakban található, melyek alacsony aktivitású, biztonságra törekvő páciensek számára készülnek. A karbonszálas protézislábak könnyű súlyuk mellett, energia-elnyelő és visszaadó funkcióval rendelkeznek.

Komfort

A megfelelően kiválasztott protézislábnak kellő kényelmet is biztosítania kell az aktivitási szint megtartásához és fejlesztéséhez. Természetesen a hosszútávú, egész napos kényelem megtartásához az optimális felfüggesztési rendszer kiválasztása és tok kialakítás elengedhetetlen. Ezek az egyedi ellátás sarokkövei.

Funkció

A protézislábak különböző aktivitási szintekhez lettek kialakítva. Azok számára, akiknek problémát jelent a járás, a legfontosabb az esztétikai szempont. Az aktív felhasználóknál a protézislábnak utánoznia kell az egészséges láb funkcióit járás közben. Ekkor szükség lehet ütéscsillapító, egyenetlen talajviszonyokhoz alkalmazkodó, harmonikus átgördülést biztosító, de kellően stabil véghelyzetekkel rendelkező protézislábra.

Többtengelyes mozgás

Egyes protézislábak megpróbálják visszaadni a bokaízület nyújtotta többtengelyes mozgást. A többtengelyes rendszer képes visszaadni a sarokra lépés és átgördülés természetes érzését amellett, hogy engedi a páciens számára a boka területén létrejövő torziós mozgásokat. Ezekkel a képességekkel az egyenetlen talajon történő járás sokkal biztonságosabbá és kényelmesebbé válik.

Energia tárolás

A karbonszálas szerkezettel rendelkező protézislábak képesek elraktározni a járás közben kialakuló energiát, és rugóként kellő időben visszaadni azt. Vannak típusok, amelyeket két rugóval alakítottak ki: egy a sarok részen és a másik az előlábon. Az ilyen szerkezetű protézislábakat gyorsabb járáshoz, futáshoz, hegymászáshoz vagy a még nagyobb biztonság eléréséhez ajánljuk.