Az egyik legfontosabb alkotórész

A csonk és a protézis közötti kapcsolat kulcsfontosságú a segédeszköz kielégítő rögzítéséhez és a kényelmes járáshoz. Ennek hiányában nem lehet a protézisből kihozni a maximumot, még a legkorszerűbb és leginnovatívabb komponensekből sem. A páciens igényeinek és kívánságainak megfelelően, egyedileg kialakított protézistok a megfelelő függesztési rendszerrel olyan komfortos protetikai megoldást jelent, amellyel elégedett lehet. Ennek biztosításához mindig nagy figyelmet fordítunk a páciensre és életkörülményeire. A különböző igényekhez igazodó toktechnológiák biztosítása révén lehetővé tesszük a hatékony és biztonságos függesztési rendszerek használatát. Gyűjtsön ötleteket és inspirációt a termékek megtekintése révén!

Vladimir az ortopédiai műszerészével beszélget

Komfort kompromisszumok nélkül.

Hiába a legjobb egy cipőtalp, ha a cipő két számmal nagyobb a kelleténél. Ennek viselete nemcsak kényelmetlen, de veszélyes is. Ugyanez igaz a protézisekre is: Csak a tökéletesen illeszkedő tok, és a hozzá megfelelően kiválasztott függesztési rendszer révén előzhető meg a kényelmetlen nyomáspontok kialakulása és a bőr irritációja – hogy a járás minden helyzetben kényelmes és biztonságos legyen. Ha valami nem illeszkedik megfelelően, vagy a liner (gél, szilikon vagy poliuretán anyagú csonkharisnya) túl gyorsan elhasználódik, az annak a jele lehet, hogy még nem sikerült megtalálni a tökéletes tok összeállítást. A liner ugyanis diagnosztikus eszközként időben jelzi, ha valami gond van.

A fotón Vladimir látható.

Keresse mindig a legjobb megoldást!

Nem jól illeszkedik a protézis? Néhol szorít és nyom? Minimalizálja a kompromisszumot! Számtalan termékünk, sokéves tapasztalatunk és ortopédiai műszerészeink segítségével lehetséges a protézist úgy optimalizálni, hogy az teljes komfortot nyújtson a mindennapokban. A helyes protézis beállítás legalább olyan fontos, mint a megfelelő komponensek kiválasztása és beépítése. Sok probléma orvosolható, ha a protézis beállítása a páciens adottságainak és egyedi igényeinek megfelelően történik. Egy új protézis megszokása – például ha vákuumrendszerre vált a felhasználó – több időt vehet igénybe, és nagy türelmet és odafigyelést igényel.


Hogyan csatlakozik a protézis a csonkhoz?

Három szükséges alkotó biztosítja a protézis és a csonk biztonságos egymáshoz csatlakozását: a protézistok, a liner és a zár- vagy vákuumrendszer. Akár comb-, akár lábszárprotézisről beszélünk, az ortopédiai műszerészek gondosan mérlegelik a komponensek kiválasztását a megbízható, folyamatos kapcsolat és kényelem biztosítása érdekében. A tok gyártása egyedileg történik, kifejezetten az adott páciens részére, pl.: gipsz mintavétel, vagy egy 3D-s scan felvétel alapján.

Melyik függesztési rendszer a megfelelő számomra?

Minden felhasználó más és más. Ezért alapvető, hogy a rögzítési forma mindig az adott páciens igényeinek és aktivitási szintjének megfelelően legyen kialakítva. A legfontosabb kérdések, amikre választ kell adni, hogy a páciens mire használja majd a protézist, mi a fontos az életében, és hogy néz ki egy átlagos napja. Kérjen tanácsot ortopédiai műszerészétől: az Ottobock átfogó termékkínálatában biztosan találnak megfelelő megoldást.

Miért nem illeszkedik a protézisem olyan szorosan, mint korábban?

Ha a protézis hirtelen lazának tűnik, annak több oka is lehet. Lehetséges, hogy a csonk körmérete változik a nap folyamán, ami teljesen normális. A háttérben állhat testsúly csökkenés is, valamint lehet egy új rendszerre váltás következménye is. Bizonyos társbetegségek esetén a körméret napszakonkénti változása természetes, ezért speciális tokrendszer kialakítását igényli. Tájékoztassa műszerészét az észlelt változásokról, hogy elvégezhesse a szükséges változtatásokat.

Mi az a liner, és melyik változata a legjobb számomra?

A linerek speciális csonkharisnyák, amelyek a tokon belül közvetlenül érintkeznek a bőr felszínével. Elsődleges feladatuk a csonk védelme és egy terhelhető felszín kialakítása. A csonk állapotának megfelelően három különböző alapanyagokból (szilikon, gél, poliuretán ) választhatunk. Az egyedi igényekkel és a felhasználási környezettel és a függesztési rendszerrel összhangban akár antibakteriális, előformázott és áttetsző verziót is javasolhat az ortopédiai műszerész.

Sportolhatok a protézisemmel?

Sporttevékenységekhez általában eltérő rendszerű protézis használata javasolt, mint a mindennapi életben. A tok kialakítása sok esetben a biztos függesztést helyezi előtérbe a hosszútávú komfort kárára. A gyakori irányváltással járó illetve vizes környezetben végzett sportok esetében nem csak a tokrendszer, hanem a többi komponens (térdízület, protézisláb) cseréje is szükséges. Léteznek speciálisan egyes sportágakhoz kialakított protézis komponensek, amelyek igény szerint beépíthetők.

Mire kell figyelnem, ha cukorbeteg vagyok?

A cukorbetegség az amputációk leggyakoribb oka. A kórképpel járó érzékeny és sérülékeny bőrfelszín védelme érdekében mindenképpen javasolt a linerek használata. Fontos, hogy a csonk tokon belüli mozgását és kiemelt terhelési pontok kialakulását elkerüljük. A vákuumrendszerrel végzett ellátások eredményei igazolják, hogy ez a függesztési forma nyújtja a legnagyobb védelmet és komfortot cukorbeteg és érszűkületes páciensek számára.