Tübingeni csípőízületi ortézis


Előnyök

Tilda édesanyja a Tübingeni csípőízületi ortézist választotta.

Természetes testhelyzet

A Tübingeni csípőízületi ortézis viselésekor a gyermek számára ismerős testhelyzetben van. Korábban, az anyaméhben is ezt a pozíciót vette fel. Ez a testtartás általában optimális körülményeket biztosít a csípőízületek fejlődéséhez. Ha a méhen belüli pozíció ettől eltért, születés után az ortézissel korrigálhatók az esetleges problémák.

The Tubingen hip flexion and abduction orthosis is applied.

Könnyű használat

A Tübingeni csípőízületi ortézis első beállításakor a szakember pontosan elmagyarázza, hogyan segíti az ortézis a csípődiszplázia korrekcióját, és hogy kell felhelyezni. A szülőnek csak a tépőzárat és a fehér csatokat szabad használnia a felhelyezéskor, ami rövid idő után ugyanolyan természetessé válik, mint a pelenkacsere.

Tilda a pelenkázó asztalon Tübingeni csípőízületi ortézisben.

Gyorsan megszokható

Vannak esetek, mikor a gyermek kezdetben idegennek érzi az ortézist. Előfordulhat, hogy az első napokban többet sír és zaklatottabbnak tűnik. Néhány nap alatt azonban megszokja a pozíciót és természetessé válik használata. Ha gyermeke pár nap után is nehezen viseli az ortézist, beszéljen orvosával.

Tilda Tübingeni csípőízületi ortézist visel szakorvosa javaslata alapján.

Igazoltan hatásos

A Tübingeni csípőízületi ortézist több mint 30 éve használják sikeresen a csípődiszplázia kezelésére. Németországban messze ez számít a leggyakrabban alkalmazott ortézisnek. Hatásossága tudományosan igazolt és a hagyományos kengyelekhez képest stabilabb és kíméletesebb.

Tilda mozgását a Tübingeni csípőízületi ortézis nem akadályozza.

Mindennapi használatra tervezve

A Tübingeni csípőízületi ortézist úgy alakították ki, hogy bármikor és bárhol viselhető legyen, akár babahordozóban, akár babaülésben van a gyermeke, de akár babaúszás közben is. Az ortézis teljes egészében mosható, és a sós víznek is ellenáll, így bátran a legkülönfélébb helyzetekben is támogatja a fiziológiás fejlődést.

Diagnózis és terápia

A csípőzület fejlődésének összahasonlítása - illusztráció

Mi a csípődiszplázia?

Egyes újszülöttek csípőízületei nem megfelelően fejlődnek, mivel kedvezőtlen testhelyzetben voltak az anyaméhben. Ez például azzal járhat, hogy a csípőízületi vápa fejlődése nem fejeződik be, vagy hogy a vápa maga nem elég mély. Ennek következtében a combcsont fejét nem veszi körbe kellő mértékben az ízületi vápa.

A csípődiszpláziát rendszerint speciális vizsgálattal szakorvos diagnosztizálja. Az állapot azonosítása után fontos, hogy minél hamarabb elkezdjük a kezelést, így nagyban javítható a gyógyulás esélye. Pontosan ebben segít a Tübingeni csípőízületi ortézis. Viselése révén a kisbabák olyan testhelyzetbe kerülnek, amely elősegíti az ízületek természetes fejlődését, ami így megfelelően befejeződhet, és csökken a veszélye a hosszú távú szövődmények, például a serdülőkori ízületi kopás kialakulásának.