Lábprotézisek

Bízza rá magát az Ottobock modern protéziseire

Az amputáció hatalmas változást jelent nemcsak az érintettek, hanem a hozzátartozók életében is. Az új élethelyzet rengeteg kérdést vet fel - a hivatás, a hétköznapok, a szabadidő és a társadalmi környezet az új kihívásokat hoz magával.

A legújabb protézisek magas technológiai színvonalú, mindennapi használatra alkalmas termékek, amelyek lehetővé teszik a páciensek számára, hogy hétköznapjaikat a korábban megszokotthoz hasonlóan éljék. Elkötelezetten segítjük mozgásképességének javulását.

Saját gyártású eszközeink

Lábszár protetikai ellátása

Lábszár protézisek

Szolgáltatásaink közé tartozik a különféle magasságban végzett alsóvégtag amputációk utáni protézisellátás. Az amputációs szintnek megfelelően készítünk például: lábszár- vagy combprotéziseket. A lábszárprotézis protézislábból, tokból, valamint adapterekből és összekötő elemekből épül fel. A moduláris felépítésnek köszönhetően szakembereink az egyes szerkezeti elemeket egyedileg adaptálják

Az Ottobock Mobilitás Központja integrált megközelítést követ, teljes rehabilitációs csapatunk, orvosaink, gyógytornászaink, ortopédiai műszerészeink személyes támogatását kínálja. Műszaki szakértelmünk nemcsak a termékek és anyagok átfogó portfóliójára terjed ki, hanem tartalmazza az eszközök egyéni adaptálását és a minőségellenőrzési rendszert is.

Páciens combprotézissel

Combprotézisek

Protézisválasztás során elsődleges szempont a biztonság, mindamellett a szabad mozgás képességének helyreállítása valamennyi rehabilitációban dolgozó szakember fő célja. Ma már elérhetőek olyan combprotézisek is, amelyekkel váltakozó sebességgel egyaránt biztonságosan lehet járni akár egyenetlen talajon is. Rámpák, lejtők is leküzdhetők és a protézis viselője váltott lábbal is közlekedhet lépcsőn. Ilyen protézisekkel akár az aktív sportolás is lehetséges.

A modern combprotézisek moduláris felépítésűek. Protézislábból, térdízületből, tokból valamint adapterekből és összekötő elemekből épül fel. A moduláris felépítésnek köszönhetően az egyes szerkezeti elemeket egyedileg lehet adaptálni a felhasználók szükségleteihez.

Szilikonos protézisek

Az amputációt követően dönteni kell a protézis típusáról. Választani kell, hogy a leendő lábprotézis funkcionális legyen, vagy a nagyobb hangsúlyt inkább a természetes megjelenésre fektetjük. Ha ez utóbbi kritérium fontosabb számunkra, szilikonos protézisek közül választhatunk, amelyek esztétikus kialakításúak, és a mindennapok során funkcionalitásuk az egyensúly megőrzésére korlátozódik.

A szilikon technológiának köszönhetően ma már lehetőség van, hogy az ép végtagról vett minta alapján elkészüljön annak élethű mása. A pótolt végtagok esztétikailag nem térnek el az ép, mintául szolgáló egészséges testrésztől. Azok a páciensek sincsenek kizárva a szilikon kozmetikai borítással való ellátásból, akik már rendelkeznek funkcionális alsóvégtag protézissel. Ilyenkor a már meglévő protézisre készül, az ép lábról vett minta alapján, a szilikon borítás.

Ellátási gyakorlat

A rehabilitációs team fontossága

Rehabilitációs team

Az ellátás során egy rehabilitációs team felügyeli a protézis elkészültének és átadásának körülményeit. A rehabilitációs szakorvos, a gyógytornász és az ortopédiai műszerész alkotta csapat fő feladata, hogy biztosítsák az optimális ellátás létrejöttét, kezdve a protézis viselésére való felkészítéstől az eszköz mindennapi használatának elsajátításáig. Az ellátás sikerének a kulcsa maga a páciens is, hiszen hozzáállása döntően befolyásolja az egész ellátás sikerét..

Szakorvosi rendelés

Mozgásszervi rehabilitációs szakrendelésünkön lehetőség van a tb támogatott gyógyászati segédeszközök felírására, ill. a nem támogatott rehabilitációs eszközök egyedi méltányossági kérelmének elindítására. A rendelés során sor kerülhet mozgásszervi panaszokkal kapcsolatban felmerült kérdések megválaszolására, a rehabilitációs és életmódbeli tanácsadásra. A rendelésekre előzetesen telefonos bejelentkezés szükséges. Munkatársaink várják hívásukat.

Ingyenes tesztidőszak

Az Ottobock több tízezer terméket tartalmazó portfóliója hatalmas kihívás elé állítja a pácienseket és a műszerészeket az optimális protézis összeállítása során. A választást megkönnyítendő ingyenes tesztidőszakot kínálunk azoknak a pácienseknek, akik nálunk rendelik meg protézisüket. A tesztidőszak során lehetőség nyílik kipróbálni karbon protézislábaink, mikroprocesszor térdízületeink széles választékát és ezek kombinációját. A tesztidőszak részleteit szakrendelésünkön egyeztetheti rehabilitációs szakorvosainkkal és ortopédiai műszerészünkkel.

Gyógytorna foglalkozás a Mobilitás Központban

Gyógytorna - járásiskola

A Mobilitás Központban felkínáljuk pácienseink számára gyógytorna foglalkozásainkat, amelyek lehetőséget nyújtanak a végtaghiány miatt esetlegesen kialakuló szövődmények elkerülésére, valamint a kapott segédeszköz használatának teljes körű elsajátítására. A foglakozások során sor kerülhet különböző talajviszonyokon végzett járástanításra, lépcsőn és rámpán való közlekedésre, valamint az elesés begyakorlására ill. elkerülésére.

Vénybeváltás

Normatív támogatású termékek az Ottobock-nál

Normatív támogatás

Az érvényes vény beváltható nálunk, budapesti Mobilitás Központban (1135 Budapest, Tatai út 74.). Fontos tudni, hogy minden vényre felírható terméknek a tb által előre meghatározott ára van. Ez az ár képezi a páciens által fizetendő térítési díj alapját, ami protézisek esetében a termék árának 2 százaléka, maximum bruttó 5.000 Ft lehet. Az árakról és térítési díjakról a NEAK online segédeszköz jegyzékéből tájékozódhat, amelyet a weboldalon talál.

A vény a felírástól számított 90 napon belül váltható be. A vény beváltásakor nyilatkozni kell arról, hogy a páciensnek nincs a birtokában a készítendővel azonos funkcionális csoportba tartozó eszköz, amelynek kihordási ideje még nem járt le. A kihordási idő az az élettartam, amelyre a tb által támogatott protézis rendelhető.

Társadalom biztosítsi információ

Közgyógy igazolvány

A társadalmi szolidaritás elve alapján lehetőség van a közgyógyellátás terhére igénybe venni egyes gyógyászati segédeszközöket, illetve az eszközök javítását. A közgyógyellátás keretében rendelhető gyógyászati segédeszközök körét a NEAK határozza meg. A közgyógyellátásra jogosultak részére közgyógyellátás jogcímén rendelt gyógyászati segédeszközök térítésmentesek.

Például 2016.05.01-től az Otto Bock Kopolimer liner is rendelhető közgyógyellátás jogcímén, ezért a terméket a közgyógy igazolvánnyal rendelkező páciensek térítésmentesen kapják.

Kérjük, minden esetben ellenőrizzék közgyógy igazolványuk érvényességét!

Méltányossággal rendelhető segédeszközök

Egyedi engedély

A beteg ember életminőségének javítása érdekében a méltányosság elve alapján a NEAK egyedi támogatást nyújthat a tb támogatással nem rendelhető gyógyászati segédeszköz árához.

A páciensek nem jutnak közvetlenül készpénzhez. A támogatás minden esetben az ellátások árához jár, a megítélt támogatás összegével kevesebb térítési díjat kell a pácienseknek fizetni. A személyesen írott kérelmet mindig ki kell egészíteni megfelelő szakorvosi indoklással is. A méltányossági kérelmek kötelező tartalmi elemei nélkül az eljárást érdemben nem lehet lefolytatni, ezért fontos, hogy a kérelem megfelelően legyen kitöltve és ahhoz minden megfelelő elemet csatoljanak. A kérelmek és a mellékletek összeállításához munkatársaink szakszerű segítséget nyújtanak.

Letölthető anyagok

TB által támogatott lábprotézisek az Ottobock-nál

Lábszár és combprotézisek

Általános szerződési feltételek

Páciens tájékoztató

Lábszár amputáltaknak

Páciens tájékoztató

Comb amputáltaknak

Terápiás útmutató

Alsóvégtag amputáltak számára

EasyFit

Csonkbehúzó alsó végtag protézisekhez

Derma termékcsalád

Bőrápolás protézisviselőknek