Karprotézisek

Nálunk jó kezekben van.

Az amputáció hatalmas változást jelent nemcsak az érintettek, hanem hozzátartozóik életében is. Az új élethelyzet rengeteg kérdést vet fel - a hivatás, a hétköznapok, a szabadidő és az egész társadalmi környezet új kihívásokkal szolgál. Az Ottobock termékei és munkatársai segítenek a pácienseknek, hogy visszanyerjék mobilitásukat és elinduljanak az önálló teljes élet felé vezető úton.

Saját gyártású eszközeink

Alkar protézisek

Myoelektromos, vállhúzós és kozmetikai karprotézisek széles választéka áll az alkar amputált páciensek rendelkezésére. A myoeletromos protézisek visszaadják a természetes testtartást, fenntartják a kétkezes életmód lehetőségét és optimálisan egyesítik a funkcionális és esztétikai szempontokat. A különböző fogási módokra és kézpozíciók felvételére képes myoelektromos karprotézisek igénylése egyedi méltányossági kérelemhez kötött, amelyet az OEP Ártámogatási Főosztályára kell benyújtani.

A vállhúzós alkar protéziseknél a funkcionalitás a fő szempont, egyedi igényeknek megfelelően különböző munkakézből választhat. Erről bővebben az alábbi linken tájékozódhat:

Felkar protézisek

Felkar protézis esetén a rehabilitációs team a következő protézis típusokból választhat: myoelektromos, vállhúzós és kozmetikai karprotézisek. A minden esetben egyedi méltányossági kérelemmel igényelhető myoelektromos karprotézisek magas funkcionalitású eszközök és minden korcsoportban az aktív életvitelű felhasználókat támogatják. A csonk izmainak feszülését elektródákkal érzékelő és azt karprotézis elektromotorja felé továbbító rendszer a jelenleg elérhető legmodernebb ellátás.

A vállhúzós karprotézisek egy bandázsrendszeren keresztül működtetik a különböző protéziskezeket. A kozmetikai protézisek képezik a jelenlegi alapellátást, melyről az alábbi linken informálódhat:

Szilikonos kéz- és ujjprotézisek

Kéz és ujjprotézisek esetén az amputációt követően a nagyobb hangsúlyt inkább a természetes megjelenésre fektetjük. E kritérium nagyon fontos számunkra, ezért szilikonos protéziseket ajánlunk pácienseink részére, melyek esztétikus kialakításúak, és a mindennapok során funkcionalitásuk az egyensúly megőrzésére korlátozódik.

A szilikon technológiának köszönhetően ma már lehetőség van, hogy az ép végtagról vett minta alapján elkészüljön annak élethű mása. A pótolt felső végtag esztétikailag nem tér el az ép, mintául szolgáló egészséges testrésztől. A megegyezés annyira megtévesztő, hogy még közeli ismerősök számára is nehéz különbséget tenni az egészséges és az érintett végtag között.

Ellátási gyakorlat

Rehabilitációs team

Rehabilitációs csapatunk felügyeli a protézis elkészültének és átadásának folyamatát. A szakorvos, a gyógytornász és az ortopédiai műszerész alkotta csapat biztosítja az ideális ellátás létrejöttét, kezdve a protézis viselésére való felkészítéstől az eszköz mindennapi használatának elsajátításáig. A rehabilitáció sikerességének kulcsa a páciens, aki hozzáállásával, proaktív részvételével döntően befolyásolja az egész ellátás végkimenetelét.

A protézis kényelme

Protézishasználók pontosan tudják, mennyire fontos a kényelmes viselet és a protézis kontrollálhatósága. A független és aktív életmód maximális mozgásszabadságot, valamint magas fokú funkcionalitást igényel. A SiOCX protézistok zárt és könnyített keretes külső tokkal, valamint különböző színű belső lágytokokkal kapható, optimális higiéniát és tapadást biztosít, emellett járás és ülés közben egyaránt kényelmes a viselete.

Gyógytorna foglalkozások - Ergoterápia

A Mobilitás Központban pácienseink számára gyógytorna foglalkozásokat biztosítunk igény szerint, amelyek lehetőséget nyújtanak a végtaghiány miatt esetlegesen kialakuló szövődmények elkerülésére, valamint a kapott karprotézis használatának teljes körű elsajátítására. A foglakozások során sor kerülhet különböző fogás- és mozgásformák begyakorlására, alkalmazkodva az egyedi életkörülményekhez.

Szakorvosi rendelés

Szakorvosi rendeléseinken lehetőség van a tb támogatott gyógyászati segédeszközök felírására, ill. a nem támogatott rehabilitációs eszközök egyedi engedélyeinek elindítására. A rendelés során sor kerülhet mozgásszervi panaszokkal kapcsolatban felmerült kérdések megválaszolására, a rehabilitációs és életmódbeli tanácsadásra. A rendelésekre előzetesen telefonos bejelentkezés szükséges. Munkatársaink várják hívásukat.

Vénybeváltás

Közgyógy ellátás

A társadalmi szolidaritás elve alapján lehetőség van a közgyógyellátás terhére igénybe venni egyes gyógyászati segédeszközöket, illetve az eszközök javítását. A közgyógyellátás keretében rendelhető gyógyászati segédeszközök körét a NEAK határozza meg. A közgyógyellátásra jogosultak részére közgyógyellátás jogcímén rendelt gyógyászati segédeszközök térítésmentesek.

Kérjük, minden esetben ellenőrizzék közgyógy igazolványuk érvényességét!

Normatív támogatás

Az érvényes vény beváltható nálunk, a budapesti Mobilitás Központban. Az árakról és támogatással rendelhető eszközökről a NEAK online segédeszköz jegyzékéből tájékozódhat, amelyet a weboldalon talál.

A vény a felírástól számított 90 napon belül váltható be. Beváltásakor nyilatkozni kell, hogy a páciensnek nincs a birtokában a készítendővel azonos funkcionális csoportba tartozó eszköz, amelynek kihordási ideje még nem járt le.

Egyedi engedélyezés

A méltányosság elve alapján a NEAK egyedi támogatást nyújthat a tb támogatással nem rendelhető gyógyászati segédeszköz árához.

A támogatás minden esetben az ellátások árához jár, a megítélt támogatás összegével kevesebb térítési díjat kell a pácienseknek fizetni. A személyesen írott kérelmet mindig ki kell egészíteni megfelelő szakorvosi indoklással is. A méltányossági kérelmek kötelező tartalmi elemei nélkül az eljárást érdemben nem lehet lefolytatni, ezért fontos, hogy a kérelem megfelelően legyen kitöltve és ahhoz minden megfelelő elemet csatoljanak. A kérelmek és a mellékletek összeállításához munkatársaink szakszerű segítséget nyújtanak.

Letölthető anyagok

Páciens tájékoztató

Felkar amputáltaknak

Általános szerződési feltételek