Szakrendeléseink

Dr. Komporály Éva, fizioterápia és mozgásszervi rehabilitációs szakorvos

Mozgásszervi rehabilitációs szakrendelésünkön lehetőség van a mozgásszervi panaszok diagnosztizálására és egy ún. terápiás terv kidolgozására, a további szükséges kivizsgálási irányok meghatározására, az optimális segédeszköz kiválasztására és felírására.

  • gyógyszeres terápia beállítása
  • egyszerűbb helyi beavatkozások (ízületi injekció, paravertebrális injekció, intramuszkuláris injekció, lágyrész infiltráció stb.) kivitelezése
  • orvosi professzionális soft lézer kezelés
  • orvosi kollagén injekciós terápia
  • trigger pont terápia
  • gyógyászati segédeszköz felírás/javaslat/kipróbálás (ortézisek, kerekesszékek)

Orvosi kollagén injekciós terápia:

Az ízületet stabilizáló szövetek (izmok, inak, szalagok, ízületi tok) és a porc fő összetevője a kollagén – tömegüknek akár 80-90%-át ez a különlegesen erős, mégis rugalmas anyag adja. Az injekció formájában célzottan a fájdalmas területre, az ízület környezetébe juttatott kollagén segíti a károsodott, sérült szövetek megújulását, ezáltal a fájdalmat kiváltó okot szünteti meg.

Az ízületi kopások során az ízületi felszíneket borító porcszövet sérül, elvékonyodik és így a mozgás során az ízfelszínek között súrlódás lép fel és a mozgás fájdalmassá válik. A fájdalmat gyakran az ízületet alkotó izmok, az ízületi tok feszülése vagy épp lazasága fokozhatja, sőt sok esetben a porckopás a rendellenes, laza ízületben fellépő mozgások következtében alakul ki. Ezért is lehetséges, hogy a kopott ízület időszakosan jobban fáj, míg más időszakokban szinte fájdalommentes, illetve, hogy gyógytornával, masszázzsal sok esetben jelentős fájdalomcsökkenés érhető el a porcelváltozások ellenére is. A kollagén injekció ezekben az esetekben lazítja a görcsösen összehúzódó izmokat és erősíti a megnyúlt szalagokat, így segíti az érintett ízület stabilitását és csökkenti a fájdalmat.

Javasolt sportsérülésekre (a készítmény összetevői nincsenek a WADA dopping tiltólistáján), régóta fennálló ízületi sérülésekre (sokan kerülik gyógyszerek használatát, a kollagén viszont természetes anyagokat tartalmaz), időskori ízületi problémákra (a kollagén nem befolyásolja a véralvadást, vércukorszintet, vagy a májműködést).

Orvosi professzionális soft lézer kezelés:

A soft-lézer terápia egy mellékhatás nélküli, szinte minden esetben alkalmazható, látványos fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő eljárás. A lágylézer terápia alkalmazása mozgásszervi betegségekben: gerincsérv, nyaki-vállövi, váll panaszok, sarokcsont panaszok, talpi fájdalmak, ínhüvelygyulladások, gerinc műtétek utáni rehabilitáció, térd és csípő protézis utáni rehabilitáció. A kezelés mindössze: 15-20 percet vesz igénybe és egy problémára igény szerint 10-15 alkalommal megismételhető.

Trigger pont terápia:

A trigger pontok olyan érzékeny feszültségpontok az izomban, amelyek helyüktől függően egy meghatározott területre kisugárzó fájdalmat okozhatnak teste különböző részein. Legtöbbször nem nagyobbak egy borsószemnél, és jól kitapinthatók az izomzatban. A trigger terápia segítségével mérsékelhetők és akár meg is szüntethetők akut és krónikus izom és ízületi fájdalmak, és növelhető a sportteljesítmény is.