Ültetés és pozícionálás

Rehabilitációs eszközöket használó páciensek számára döntő jelentőségű a helyes ülés és pozícionálás. Tudjon meg többet az Ottobock ajánlásairól az ültetés és témakörében.

Az egész napos ülés komoly megterhelést jelent az ízületek, izmok számára, negatívan befolyásolja az egész szervezet működését, például a vérkeringést, de akár fájdalmat is okozhat. Ezt az egészséges emberek is tapasztalhatják, de fokozottan érvényes mozgássérültek esetében.

Olvasson tovább az ültetés és pozícionálás kérdéseiről.


Ültetési és pozícionálási kérdések

A három legfontosabb szempont

Ültető és pozícionáló termék választásakor három alapvető szempontot mérlegeljen: megtámasztás, bőrvédelem és funkció.

1. Megtámasztás

Marianne a férjével a kerekesszékében ülve, a repüőtéren

Az egészséges és természetes testtartás a funkció és a kényelem kettősségét jelenti. A helyes megtámasztás elősegíti a szervek megfelelő működését és az izmok nagyobb hatékonyságát, ezzel csökkenti a fáradékonyságot.

A helyes megtámasztás különösen fontos a kerekesszékes páciensek számára. Ülőhelyzetben meg kell támasztani a hát és nyak természetes görbületeit. Külön-külön pozícionálni kell a vállakat, a medencét és a térdeket. Ebben a szimmetrikus helyzetben az izomegyensúly biztosított, az izmok képesek megfelelően dolgozni és pihenni is.

Kimba Spring ülőpárna

A helytelen megtámasztás túlzottan megterheli a csontozatot, ami fáradékonysághoz vezet. Az izmok hamarabb kimerülnek, mert folyamatosan és túl keményen kell dolgozniuk. A hosszantartó, rosszul megválasztott üléspozíció izomgörcsöt és fájdalmat okozhat a gerincben, a nyakban, a csípőben és a térdben. Ez strukturális deformitásokhoz, mozgás beszűküléshez és az izomegyensúly felbomlásához vezethet.

Gerinc és medence-deformitás esetén, vagy ha az alsó végtagokban csont és izomleépülés tapasztalható, speciális ülőpárna használatát javasoljuk. Szükség lehet a törzs megtámasztására is, különösen azokban az esetekben, ha a medencét és a vállakat nem tudjuk enélkül megfelelően pozícionálni.


Pozícionálási problémák

A medence...  
hátrabillen nyelési, légzési, emésztési problémák, nehezített beszéd, nyak és vállfájdalom, helyi nyomás fokozódás a bőrön
előrebillen törzsizomzat fáradékonysága, vizelettartási probléma, helyi nyomás fokozódás a bőrön
oldalrabillen instabilitás, mozgásbeszűkülés, helyi nyomás fokozódás a bőrön


2. Bőrvédelem

Kerekesszékben ülve olyan bőrfelületre nehezedik a testsúlyt, amelynek nem ez az elsődleges funkciója. A nyomás, a fellépő nyíróerők, a meleg, esetleg nedves környezet ideális feltételeket teremt a felfekvések kialakulásához. Tény, hogy a kerekesszék felhasználók több mint 20%-a évente legalább egyszer bőrproblémákkal küzd.

Az Ottobock ültető és pozícionáló termékeinek fejlesztésekor fontos szempont, hogy eszközeink azon páciensek számára is megfelelőek legyenek, akiknek fokozott bőrvédelemre van szükségük. Ha az alábbi állítások közül bármelyik is helytálló egy páciensnél, akkor az ő esetében lényeges nagy hangsúlyt fektetni a bőrvédelemre.

  • Előfordult, hogy az ülőfelület kipirosodott és/vagy kisebesedett.

  • Nem képes hatékonyan és önállóan megemelni és/vagy áthelyezni a testsúlyát.

  • A páciens érzéskieséssel rendelkezik az ülőfelületen és nem tudja rendszeresen ellenőrizni bőre állapotát.

A jó hír az, hogy a legtöbb felfekvés megelőzhető.

Nyomás elosztás. Esetünkben a nyomás az az erő, ami az ülőcsont és a külső megtámasztó felület (kerekesszék ülőfelülete) közötti szövetet éri. Ronthatja az érintett terület vér- és oxigénellátását és esetleg a bőr kisebesedéséhez vezethet. A nyomás helyes elosztásának megteremtése során a fizikát hívjuk segítségül a felfekvések megelőzéséhez. A magas nyomású pontokra ható erő csökkenthető, ha a terhelést nagyobb területen osztjuk szét.

Nyomás = Erő (testsúly) / Terület (ülőfelület)

Ha a páciens kemény, sima felületen ül, akkor a teljes testsúly az ülőgumókon nyugszik, ami megnöveli a felfekvés kialakulásának veszélyét.

A kis területre ható túl nagy nyomás csökkentése érdekében el kell osztani a testsúly viselését a fenék, a comb hátsó felülete és a láb között. A hát is képes csökkenteni az ülőfelületre nehezedő nyomást, azáltal, hogy ülőhelyzetben ez is lehet terhelési felszín. A vizsgálat és a megfelelő termék kiválasztása során a kezelőorvos és gyógytornász tud segítséget nyújtani az optimális nyomás elosztás kialakításában.

A medence anatómiája és a csontos képletek miatt az ülőpárna megnövelheti a teherviselő felszín méretét, hiszen a páciens belesüllyedhet anélkül, hogy elérné a kerekesszék ülőfelületét. A jól beállított kartámlák és a lábtartó is segítenek a testsúly viselésében. Akárcsak a gerinc görbületeihez igazodó háttámla.

Nyíróerők. A medence előre-hátra mozgásakor a nyomás alatt lévő szövetekre ható nyíró erő károsítja a szöveteket. Az ülőfelület speciális kialakítása, mint például a folyékony réteg az ülőpárnán, nagyban csökkenti a nyíróerőket.

3. Funkciók

C2000 elektromos kerekesszék

Feltöltés alatt - Köszönjük megértését!