A korai ellátás fontossága

A gyermek fejlődésében az első évek nagyon kritikusak. A korai rehabilitáció és a 24 órás pozícionálás fontossága ma már nem vitatható. A korai fejlesztés és a megfelelő pozícionálás javítani tud a gyermek fizikai, észlelő és érzékelő képességén.

Pozícionálás nélkül az izom és a csontozat változásai negatívabb hatást gyakorolhatnak a gyermek funkcionális képességeire, mint az eredeti károsodás. A kisbabák már az első születésnapjuk előtt feszített tónust és helytelen testhelyzetet alakíthatnak ki.

Természetes, önálló mozgásfejlődés nélkül egy gyermek 18. hónapos korára tanult függőséget mutathat. Ha a gyermek nem tud önállóan mozogni, passzívvá válhat, a segítségre támaszkodást tanulja meg. Ennek következtében képességeik fejlődésében elmaradhatnak.


A korai ellátás

A korai ellátás

A gyermek saját szükségleteihez egyedi megoldásokat kell keresni. A megfelelő pozícionáló eszköz kiválasztásához először is gyermek rehabilitációban jártas szakorvos felmérése vagy gyógytornász tanácsa szükséges.

A szakorvos a következő értékelést készíti el:

• leírja a mindennapos tevékenységek során tapasztalt általános erőnlétet és képességeket

• vizsgálja a gerincoszlop, a csípő és lábízületek mozgástartományát és flexibilitását

• felméri a flexibilis és rögzült pozíciókat

• összegzi az aktivitási szükségleteket és korlátokat

• vizsgálja a légzés-funkciót különböző helyzetekben (pl: alvás során)

Ezután a szakorvos javaslatot tesz, mely gyógyászati segédeszközökkel lehet megvalósítani a terápiában meghatározott célt. A pozicionálás kiegészítheti és előmozdíthatja a választott terápiát, segítve a motoros funkciók fejlődését. A következő kérdéseket érdemes feltenni a szakorvosnak az eszköz kiválasztása során:

  • Az ajánlott eszköz alkalmazkodik-e a változásokhoz, mint például a gyermek növekedése?
  • A felírás előtt ki lehet-e próbálni az ajánlott eszközt?
  • Kaphatunk-e az eszköz használatához betanítást?

A 24 órás pozícionálás elve

A 24 órás pozícionálás elve

A 24 órás pozícionálás elve minden életkorban alkalmazható, de orvosi vélemények szerint legfontosabb a csecsemőkorban és a kisgyermekkor növekedési és fejlődési szakaszaiban.

A 24 órás pozícionálás szakaszai: alvási fázis, ülési fázis, pihenő fázis és aktív fázis, amelyek közül kiemelten fontos az álló testhelyzet. Ez az egyedi megközelítés különböző terápiás és rehabilitációs eszközök használatát feltételezi, például egyedi ortéziseket, gyógytornát és oktatást is.

Fektetés és ültetés a korai élet szakaszban

Egész napos használatra és alváshoz kiemelten fontos a szimmetrikus alvás pozíció. Az „Early Activity” rendszer (EAS) megtámasztásainak használatával megfelelő pozíció érhető el.

A korai ültetés a 3-7 hónapos gyermekek motoros fejlődését és a külvilág felfedezését segíti. A gyermek megfelelő megtámasztásokkal lehetőleg egyenesen üljön, a gerinc nyúljon meg és a mellkas nyíljon ki, segítve a vizuális interakciót és a légzést. A korai ültetés a csecsemő számára lehetővé teszi a világ felfedezését, az étkezésben és foglalkozásokban való aktív részvételét.

Ez a moduláris Early Sitting rendszer (ESS) egészen 18 hónapos koráig fejleszti a gyermeket. A dinamikus törzs-megtámasztás követi a felsőtest mozdulatait és segíti az egyensúly megtartását.

Ültető rendszerek

Az ültető rendszerek, mint a Kimba Neo megfelelő alapot jelentenek, a törzs megtámasztásának, a fejtámasznak, a kéz- és kartámasznak. A design követi a terápiához szükséges testhelyzeteket, funkciókat és kényelmet. Az eszköz beállításai lehetőséget nyújtanak a csípő stabilizálására, amelyhez a törzs, a fej valamint a láb pozícióját igazítja.

A moduláris felépítés alapkövetelmény, amelynek köszönhetően az ültetőrendszert különböző kerekes vázakon használhatjuk. Mind a szülő, mind a gyermek számára előnyös a menetiránynak háttal, a szülővel szemben helyezett ülés. A fix vázak magassága állítható és etető illetve foglalkoztató széknek is használhatók.

Letölthető ayagok

24 órás koncepció

Gyermek rehabilitációs eszközök