Genium – Bionikus protézisrendszer

A mozgás új világa

Majdnem tökéletes

A Genium bionikus protézisrendszer 2011-es bevezetésével az Ottobock igazi áttörést ért el az ortopédtechnikában. Természetes járáskép, lépcsőzés váltott lábbal, akadályok leküzdése, járás hátrafelé, lejtőn állás és még számtalan más funkció vált könnyen elérhetővé a protézisviselők számára.

Ortopédiai műszerészektől és felhasználóktól érkezett visszajelzések alapján továbbfejlesztettük az optimalizált járásvezérlés koncepcióját, amely egyértelmű előnyöket eredményez a biztonság, a természetes járás, a tartósság és a mobilitás szempontjából. A kétoldali protézist használók számára különösen előnyös az új, tudatos állófunkció, mely kiegészíti az intuitív állófunkciót. A páciensek most már akár okostelefonról is kényelmesen szabályozhatják Genium protézisük funkcióit az Android eszközökre készült Cockpit applikáció segítségével.

Hidraulikus egység

A Genium protézisrendszert hidraulikus egység vezérli a járás ciklusának megfelelő flexiós ellenállás szabályozásával állás- illetve lengésfázis során.

Inertial motion unit (IMU)

A giroszkóp és a gyorsulásmérő szenzorok határozzák meg a Genium térbeli helyzetét és mozgását. A protézisvezérlés mozgáselemzésen, valamint ezt kiegészítő erőmeghatározáson alapul.

Akkumulátor és elektronika

A térdízületrendszer vezérléséhez szükséges energiaellátásról a lítium-ionos akkumulátor gondoskodik. A térdízület akkumulátorát és elektronikáját a Genium karbon váza védi. Az összes mérési és vezérlési folyamatot az integrált mikroprocesszor végzi.

Térdhajlásszög mérőszenzor

A térdhajlásszög-mérőszenzor folyamatosan méri a térd hajlásszögét és szöggyorsulását.

Bluetooth

Egyszerű kommunikációt tesz lehetővé a térdízülettel az integrált Bluetooth® technológia, mely szükség esetén deaktiválható.

Indukciós töltőegység

Az indukciós töltőegység mágnesesen csatlakozik a térdízülethez. Ennek köszönhetően a töltés akár vékony ruházaton keresztül is lehetséges.

Karbon váz

A különlegesen könnyű és erős, kiváló minőségű szénszálas anyagból készült váz ellenáll a mindennapi igénybevételnek.

Intelligens AXON csőadapter

Az AXON csőadapter a benne lévő szenzoroknak köszönhetően valós időben érzékeli a bokaízület pillanatnyi helyzetét és mozgásának irányát.Előnyök

Lépcsőzés és akadályok leküzdése

Ezek a funkciók egyedülállóak a protézisek világában. Lehetővé teszik a váltott lábbal végzett lépcsőzést - akár kompenzáló mozdulatok nélkül. Intuitív módon, mozgás közben, természetesen. Ezzel a más térdízületekben nem elérhető funkcióval könnyen átléphet útpadkát, vagy kisebb otthoni akadályokat.

MyModes üzemmódok

A mindennapi élet követelményeihez használhatja a Genium alap üzemmódját. Különleges helyzetekhez akár öt különböző MyModes üzemmódot is programozhat egyénileg. Kerékpározni szeretne? Ortopédiai műszerésze pontosan beállítja azt a térdhajlásszöget, amelyre szüksége lesz a tevékenység során. A Cockpit alkalmazással egyszerűen átválthat az előzetesen beprogramozott üzemmódra.

Állás lejtőn is

A Genium érzékeli, amikor használója nyugalmi helyzetben terheli és stabil állást biztosít. Ennek köszönhetően akár lejtőn vagy egyenetlen talajon is képes a felhasználó egyenletesen eloszlatni testsúlyát, kiegyensúlyozott módon terhelve ízületeit, anélkül hogy elindítaná a következő lépést.

Előny a kétoldali protézist használók számára

A Genium fejlesztésekor nagy figyelmet fordítottunk a kétoldali combamputáltak igényeinek. Kifejlesztettünk olyan megoldásokat, amelyek megfelelnek a nagyobb stabilitás és biztonság iránti elvárásaiknak. Egy példa erre a tudatos állófunkció. Ilyenkor a páciens szándékosan kezdeményezi a természetes állófunkciót, és befejezni is egy jól megkülönböztethető mozdulattal fejezi be, például tehermentesíti vagy kissé kinyújtja a protézist.

Egyszerű szabályozás mozgás közben: Cockpit alkalmazás

Android eszközökre készült új Cockpit alkalmazás segítségével egyszerűen tudja beállítani a térdízületet, engedélyezni és módosítani funkciókat, mint például az ülő funkció. Az alkalmazás további információkat is megjelenít, például az akkumulátor töltöttségi szintjét. Opcionális kiegészítőként természetesen távirányító is rendelkezésre áll.

Gazdaságos energiafelhasználás

Az új Genium akkumulátorának átlagos teljesítménye öt nap. A gazdaságos energiafelhasználás érdekében a térdízület ülőfunkciója azonnal aktiválódik a leülés kezdetekor. A Genium ilyenkor szabadon lengő állapotra kapcsol. Ha a Genium funkcióit nem használják, például hosszan tartó ülés során, vagy ha leveszik a protézist, beállítható az alvó (Deep Sleep) üzemmód.

Némítás Néma üzemmóddal

Előfordulhatnak olyan szituációk, amikor a hanggal vagy rezgéssel való visszajelzés zavaró lehet – például moziban, színházban, előadás közben vagy otthon. A Cockpit alkalmazáson vagy a távirányítón keresztül aktiválhatja a Néma (Mute) üzemmódot. Ennek az üzemmódnak a bekapcsolása nem módosítja a térdízület alapvető funkcióit.

Időjárásálló kivitel

A Genium kialakítása ellenáll az időjárás viszontagságainak, védett a felfröccsenő víz ellen. Ennek köszönhetően egy nyári zápor séta közben nem jelenthet problémát – nincs akadálya az aktív életmódnak. Még egy tulajdonság a kompromisszummentes használat érdekében.

Működés

Továbbfejlesztett fiziológiás járás - OPG

A Genium élethűen utánozza a természetes járást, legyen szó kényelmes sétáról a városban, vagy futásról a busz után. Ezt a fejlett technológiát optimalizált fiziológiás járásnak hívjuk. Óriási szabadságot jelent a mindennapi életben, munkában és szabadidőben egyaránt. Lépésről lépésre, az aktív élet érdekében.

(1) Előhajlítás

A térdízület hajlított helyzetben van, amikor a sarok a földre érkezik, ugyanúgy, ahogy a természetes járás során. Ezt az elektronika automatikusan vezérli. A felhasználóknak kevesebb erőre van szüksége a lépés indításához, mivel a protézisláb gyorsabban érintkezik teljes felületén a talajjal.

(2) Adaptív vezérlés

A protézisláb és a talaj közti teljes felületű érintkezés során a rendszer intelligensen, vagyis a protézisre ható erőktől függően szabályozza a térd hajlítását. Biztonságosan járhat hegyekben, egyenetlen terepen és lejtőn, kevésbé kell figyelnie a protézisre, és ösztönösen tudja használni. A flexiós csillapítás csökkenti az ízületekre ható erőket, a kompenzáló mozgásokat, így minimalizálja a későbbi ortopédiai problémákat is.

(3) Dinamikus stabilitásvezérlés (DSC)

Ez a szabadalmaztatott módszer hivatott az összes mozgási szituáció megfigyelésére. A rendszer hat különböző paramétert rögzít folyamatosan annak érdekében, hogy meghatározza az optimális átváltási pontot az állás- és lengésfázis között. Így a protézis mindig az adott szituációnak megfelelően működik, figyelembe véve a felhasználó és környezete folyamatosan változó adottságait. Ez szavatolja a nagyobb biztonságot a protézisviselő számára hátrafelé járáskor vagy hosszantartó állás során.

(4) Adaptív lengésfázis-vezérlés

A Genium protézisrendszerrel való járás megközelíti a természetes járásképet. Az alsó lábszár mozgása és a térdízület hajlításának mértéke teljes összhangban van a járás pillanatnyi helyzetével. Minimálisra csökken a botlás és elesés veszélye. A lengésfázis elegendő távolságot biztosít a talajtól még lejtőn is. A lépésváltozatok száma korlátlan, legyen szó akár rövid, akár hosszú lépésekről, akár lassú, gyors vagy szabálytalan járássebességről. A rendszer még a megfelelő cipőtalphoz és ruházathoz is intelligensen alkalmazkodik.

Járástechnikai tréning

A protézis pontosan annyira jó, amennyire a felhasználó ki tudja használni a benne rejlő képességeket. A Genium innovatív térdízület, amely számos új funkcióval rendelkezik. Ezeket a funkciókat meg kell tanulni és nap mint nap gyakorolni kell az ösztönös és természetes használat érdekében.

A Genium járástréninggel az Ottobock kialakított egy olyan oktatóprogramot, amely részletes instrukciókkal látja el a gyógytornászokat, műszerészeket és felhasználókat a hatékony protézishasználat érdekében. A programot rövid, érthető videók illusztrálják. A tréning alapja többek között a hátrafelé járás, lépcsőzés lefelé, akadályok átlépése, a Genium állófunkciója, az ülés Genium protézissel, lépcsőzés felfelé váltott lépésekkel és még sok egyéb. Számos gyakorlatot választottunk, hogy növeljük a felhasználók biztonságérzetét és bizalmát a Genium használatában a kezdetektől fogva.