Genium X3 - Bionikus vízálló protézisrendszer

Éljen teljes életet!

Tolja ki a határokat!

A Genium X3 protézisrendszer ideális a fizikai kihívást jelentő aktivitásokhoz, munkához, játékhoz, sporttevékenységekhez, úszáshoz, nyaraláshoz és minden olyan helyzethez, ahol szerepet kap a víz, a por, vagy a homok. Hiszen a Genium X3 legnagyobb erőssége az elnyűhetetlen és időtálló kialakítás. A protézis ellenáll a víznek és korróziónak, emellett olyan extrákkal rendelkezik, mint a séta és futás közötti egyszerű átváltás. A Genium X3 protézisrendszernek semmi nem jelenthet akadályt.

A Genium X3 alapja a Genium protézisrendszer, amely 2011-ben áttörést jelentett a protetika területén. A Genium technológiája intuitív, természetes járásképet tesz lehetővé még hátrafelé járáskor, váltott lábú felfelé és lefelé lépcsőzéskor, rámpán valamint váltakozó járássebességű séta során függetlenül a talaj adottságaitól. A Genium X3 fejlesztése során sikerült tovább optimalizálnunk a járás természetességét, emellett az ízület könnyedén szabályozhatóvá vált a Cockpit alkalmazás segítségével.

Robosztus protektor

A mindennapi élet során számtalan erőhatással szemben kell védelmet biztosítani a térdízület számára. Ennek a széleskörű igénybevételnek a Genium X3 protektora könnyedén ellenáll. Két esztétikus kialakítás közül lehet választani.

Akkumulátor és elektronika

A térdízület-rendszer vezérléséhez szükséges energiaellátásról a lítium-ionos akkumulátor gondoskodik. A térdízület akkumulátorát és elektronikáját a Genium X3 karbon váza védi. Az összes mérési és vezérlési folyamatot az integrált mikroprocesszor végzi.

Intelligens AXON csőadapter

Az AXON csőadapter a benne lévő szenzoroknak köszönhetően valós időben érzékeli a bokaízület pillanatnyi helyzetét és mozgásának irányát.

Hidraulikus egység

A Genium X3 protézisrendszert hidraulikus egység vezérli a járás ciklusának megfelelő flexiós ellenállás szabályozásával állás- illetve lengésfázis során.

Inertial motion unit (IMU)

A giroszkóp és a gyorsulásmérő szenzorok határozzák meg a Genium X3 térbeli helyzetét és mozgását. A protézisvezérlés mozgáselemzésen, valamint ezt kiegészítő erőmeghatározáson alapul.

Indukciós töltőegység

Az indukciós töltőegység mágnesesen csatlakozik a térdízülethez. Ennek köszönhetően a töltés akár vékony ruházaton keresztül is lehetséges.

Térdhajlásszög mérőszenzor

A térdhajlásszög-mérőszenzor folyamatosan méri a térd hajlásszögét és szöggyorsulását.Előnyök

Vízállóság

A Genium X3 protézisrendszerrel akár édes vagy sós vízben is úszhat zuhanyozhat,: az ízület érzékeny szenzorainak és elektronikájának védelméről csúcsminőségű anyagok és bevonatok (pl. titán, kemény eloxált alumínium, rozsdamentes acél), valamint innovatív, egyedi alkatrészek gondoskodnak. A Genium X3 protézisrendszer vízálló és ellenáll a korróziónak.

Sporttevékenységek

Fogja fel sportként a mindennapokat! A protézis futó funkcióját – amely teljesen egyedi a protetikában - kifejezetten sportoláshoz tervezték, a protézis működése ebben az üzemmódban a természetes modellen alapuló futási mintához igazodik. A rendszer figyelembe veszi például, hogy futás közben nagyobb hajlításiszög szükséges a térdízületnél.

Mindennapokra tervezve

A legújabb technológiai megoldásoknak és vívmányoknak köszönhetően a Genium X3 intelligens módon reagál a legkülönfélébb hétköznapi helyzetekre, legyen szó lassú vagy gyors sétáról, váltott lábú lépcsőzésről, akadályokon való áthaladásról, hátrafelé járásról. A rendszer még a felhasználó eltérő cipő- és az ruhaviseleteihez is igazodik.

Intelligens szabályozás Cockpit alkalmazáson keresztül

Android eszközökre készült új Cockpit alkalmazás segítségével egyszerűen tudja beállítani a térdízületet, engedélyezni és módosítani funkciókat, mint például az ülő funkció. Az alkalmazás további információkat is megjelenít, például az akkumulátor töltöttségi szintjét. Opcionális kiegészítőként természetesen távirányító is rendelkezésre áll.

Ideális karbon protézislábbal kombinálva

A Triton protézislábak tökéletes választást jelentenek az aktív protézisviselők számára. Egyedülálló dinamikájuk és rugalmasságuk kiemelkedően támogatja a mobilitást a hétköznapokban és a szabadidős tevékenységek során. A rendkívül masszív Triton Heavy Duty protézisláb nagy terhelhetőségű, valamint vízálló és ellenáll a korróziónak is.

Robosztus és trendi protektorral

Ütések, környezeti hatások, mindennapi kopás – a hétköznapok során számtalan erőhatással szemben kell védelmet biztosítani a térdízület számára. Ennek a változatos igénybevételnek a Genium X3 poliuretán anyagból készült protektorai könnyedén ellenállnak. Két modern és esztétikus kialakítás közül lehet választani.

Technológia

A járás kényelmes és hatékony módját a természetes, fiziológiás járáskép mutatja – legyen szó kényelmes városi sétáról vagy futásról a busz után. A Genium X3 pontosan ennek a mintának az egyes szakaszait másolja – majdnem tökéletesen, a talaj minőségétől és a járás sebességétől függetlenül. A technológiát „optimalizált fiziológiás járásmintának” (Optimised Physiological Gait, OPG) nevezzük. Ez a megoldás ellazítja a test teljes vázizomrendszerét, növeli a kényelmet, valamint teljesen új mozgási szabadságot biztosít a protézisviselőknek.


(1) Előhajlítás

A térdízület hajlított helyzetben van, amikor a sarok a földre érkezik, ugyanúgy, ahogy a természetes járás során. Ezt az elektronika automatikusan vezérli. A felhasználóknak kevesebb erőre van szüksége a lépés indításához, mivel a protézisláb gyorsabban érintkezik teljes felületén a talajjal.

(2) Adaptív vezérlés

A protézisláb és a talaj közti teljes felületű érintkezés során a rendszer intelligensen, vagyis a protézisre ható erőktől függően szabályozza a térd hajlítását. Biztonságosan járhat hegyekben, egyenetlen terepen és lejtőn, kevésbé kell figyelnie a protézisre, és ösztönösen tudja használni. A flexiós csillapítás csökkenti az ízületekre ható erőket, a kompenzáló mozgásokat, így minimalizálja a későbbi ortopédiai problémákat is.

(3) Dinamikus stabilitásvezérlés

Ez a szabadalmaztatott módszer hivatott az összes mozgási szituáció megfigyelésére. A rendszer hat különböző paramétert rögzít folyamatosan annak érdekében, hogy meghatározza az optimális átváltási pontot az állás- és lengésfázis között. Így a protézis mindig az adott szituációnak megfelelően működik, figyelembe véve a felhasználó és környezete folyamatosan változó adottságait. Ez szavatolja a nagyobb biztonságot a protézisviselő számára hátrafelé járáskor vagy hosszantartó állás során.

(4) Adaptív lengésfázis-vezérlés

Genium protézisrendszerrel való járás megközelíti a természetes járásképet. Az alsó lábszár mozgása és a térdízület hajlításának mértéke teljes összhangban van a járás pillanatnyi helyzetével. Minimálisra csökken a botlás és elesés veszélye. A lengésfázis elegendő távolságot biztosít a talajtól még lejtőn is. A lépésváltozatok száma korlátlan, legyen szó akár rövid, akár hosszú lépésekről, akár lassú, gyors vagy szabálytalan járássebességről. A rendszer még a megfelelő cipőtalphoz és ruházathoz is intelligensen alkalmazkodik.

Járástechnikai tréning

A protézis pontosan annyira jó, amennyire a felhasználó ki tudja használni a benne rejlő képességeket. A Genium X3 innovatív térdízület, amely számos új funkcióval rendelkezik. Ezeket a funkciókat meg kell tanulni és nap mint nap gyakorolni kell az ösztönös és természetes használat érdekében.

A Genium X3 járástréninggel az Ottobock kialakított egy olyan oktatóprogramot, amely részletes instrukciókkal látja el a gyógytornászokat, műszerészeket és felhasználókat a hatékony protézishasználat érdekében. A programot rövid, érthető videók illusztrálják. A tréning alapja többek között a hátrafelé járás, lépcsőzés lefelé, akadályok átlépése, a Genium X3 állófunkciója, az ülés Genium X3 protézissel, lépcsőzés felfelé váltott lépésekkel és még sok egyéb. Számos gyakorlatot választottunk, hogy növeljük a felhasználók biztonságérzetét és bizalmát a Genium X3 használatában a kezdetektől fogva.