Malleo TriStep bokaízület ortézis-rendszer

Gyorsabban visszanyerhető aktivitás a bokaszalag sérüléseit követően

Ortézis a gyógyulás három fázisára

Bokaficam, vagy rándulás – különösen sportolás közben – a bokaszalag sérüléseit okozhatják. Ilyenkor sok esetben elkerülhetetlen a műtét, amely több hetes mozgásképtelenséggel járhat. A modern ortézisek – például a Malleo TriStep többfunkciós ortézis – használatával a műtét gyakran elkerülhető, valamint hamarabb visszanyerhető a láb terhelhetősége. Ráadásul a Malleo TriStep ortézis-rendszer szerkezete igazodik a bokaszalag-sérüléseket követő rehabilitációs folyamat három fázisához. Az akut sérülést követően az ortézis speciális módon rögzíti a bokaízületet, majd a láb fokozatosan hozzászoktatható a mozgáshoz. Minderről egyetlen ortézis gondoskodik, amely optimálisan alkalmazkodik a rehabilitáció fázisaihoz.

A Malleo TriStep ortézis-rendszer fejlesztésében elismert ortopédiai szakorvosok, sportorvosok, gyógytornászok és ortopédiai műszerészek vettek részt.

Stabilizálóheveder

A stabilizálóheveder semleges helyzetben (90°-os szögben) tartja a bokát.

Merev, műanyag héjazat

A bokamerevítő megakadályozza a boka elmozdulását, és gondoskodik a stabilitásról alvás közben, illetve a sérülés akut fázisában.Előnyök

Stabilizálás (I. szakasz)

Az akut gyulladás idejére (0–4. nap, legfeljebb a sérülést követő két hét) a Malleo TriStep stabilizálja a bokát. A cél ilyenkor a fájdalom enyhítése és a boka duzzanatának csökkentése. Ennek érdekében javasolt jegelni és alápolcolni a bokát. Ebben az időszakban a stabilizáló-hevederrel és a műanyag héjjal kiegészítve kell viselni a Malleo TriStep ortézist. Napközben az eszköz lapos talpú, befűzetlen cipővel használható.

Szövet újraképződésének fázisa (II. szakasz)

Az új szövet kialakulásának szakaszában (4–28. nap) napközben nem kell már hordani az ortézist. Ilyenkor a stabilizálás fenntartása mellett a boka fokozatos mobilizálása a cél. Éjszakára javasolt visszahelyezni a bokarögzítőt, ezzel elkerülhető a bokaízület elmozdulása, háton vagy oldalfekvés során. Az éjszakai használat segít megakadályozni a szalagok újbóli elszakadását alvás közben.

Mobilizálás (III. szakasz)

A 29. nap után az orvos útmutatásait figyelembe véve el lehet kezdeni hordani a Malleo TriStep ortézist a műanyag héjazat és a stabilizációs heveder nélkül. Ennek célja a stabilitás és a mobilitás, valamint a koordináció és az egyensúly javítása. Az ortézis a harmadik fázist követően is hordható a bokaszalagok újbóli sérülésének megelőzése érdekében.

Könnyű kezelhetőség

A rehabilitációs folyamat előrehaladtával az ortézis egyes funkcionális és stabilizáló elemei – a szakorvos utasításai szerint – néhány egyszerű lépéssel eltávolíthatók. Ezáltal az ortézis mindig egyénre szabottan és differenciáltan támogatja a bokaízület sérült területét.

Indikáció

• Akut és krónikus bokaszalag instabilitások és bokaízületi sérülések

• Posztoperatív védelem bokaízület műtétek esetén

• Bokaízületi gyulladások, degeneratív elváltozások

• Peroneus-ín sérülés